Dan kasnije, novo upozorenje na vremenske nepogode u Srbiji: Još se nismo oporavili od kataklizme, a opet najavljuju 3 sata ludila

U više opština je proglašena vanredna situacija, a posledice će biti poznate kada stignu rezultati Komisija za procenu štete koje su na terenu

  • 0

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje na vremenske nepogode za područje Srbije, gde se za danas predviđa nestabilno vreme sa pljuskovima, grmljavinom i lokalnim vremenskim nepogodama sa količinom padavina od preko 20 mm za tri sata, olujnim vetrom i pojavom grada. Srbi se još oporavljaju od neprijatnog jučerašnjeg iznenađenja, a sada stižu najave za nov haos.

Foto: hidmet.gov.rs

U TOKU PROCENA ŠTETE OD NEVREMENA U VIŠE OPŠTINA

Jako nevreme koje je juče pogodilo Srbiju napravilo je veliku materijalnu štetu, u više opština je proglašena vanredna situacija, a posledice će biti poznate kada stignu rezultati Komisija za procenu štete koje su na terenu.

Nevreme praćeno velikom količinom grada nanelo je veliku štetu voću i usevima, a prema rečima predsednika opštine Ljig Dragana Lazarevića u Kačerskom kraju došlo je do urušavanja mosta zbog čega je nekoliko domaćinstava odsečeno.

- U prekidu je i put koji spaja MZ Kozelj i Belanovicu, u dužini od 4,5 kilometara, zbog nanosa velike količine drva i mulja. Čim se izvrši uviđaj poslaćemo sve raspoložive ekipe da izađu na teren kako bi osposobili taj deo - rekao je on i dodao da je Komunalno preduzeće iz Ljiga već na terenu i pomaže meštanima kojima se voda ulila u kuće.

Lazarević je kazao da je naseljeno mesto Belanovica ostala bez vode i da su ekipe na terenu kako bi što pre sanirali kvar, dok su cisterne već postavljene.

U devet opština je proglašena vanredna situacija, a najverovatnije će se to učiniti u još dve, rekao je on i naveo da je, prema procenama sa terena, nevreme najviše pogodilo MZ Kozelj, a tu su i Brančići, Ivanovica, Poljanice, Šuci, Živkovci, Belanovica, Kalanjevci.

Nevreme je pogodilo i Gornji Milanovac gde je uništilo voće i useve, a prema rečima predsednika te opštine Dejana Kovačevića, dosadašnji podaci pokazuju da su najugroženiji Teočin, Dragolj, Trudelj, te da dosta štete ima i u selima Gojna Gora i Leušići.

- Imamo prijavljene štete na nekoliko objekata i to u MZ Trudelj je oštećen krov na seoskom Domu kulture kao i stolarija u Dragolju. U MZ Brezna je oštećen krov na kući i štali Srđana Vasiljevića, a u Leušićima na štali Milana Lukića - naveo je Kovačević i dodao da su manje probleme meštani sami počeli da popravljaju.

Ogromna šteta je naneta poljoprivrednim kulturama, a kada je reč o snabdevanju električnom energijom, nema većih kvarova na mreži, rekao je i dodao da su ekipe elektrodistribucije na terenu i da otklanjaju manje kvarove.

VREMENSKA PROGNOZA ZA NAREDNE DANE

Sutra će u Srbiji biti umereno i potpuno oblačno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, samo ce na severozapadu ujutru i pre podne biti suvo. Vetar slab i umeren, severni i severozapadni. Najniža temperatura od 13 do 17 stepeni C, najviša od 20 do 25.

Za Beograd se za sutra predviđa umereno i potpuno oblačno vreme, ujutru i pre podne suvo, posle podne povremeno kiša, a uveče i tokom noći i kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, severni, severozapadni.

Najniža temperatura oko 16 stepeni C, najvisa dnevna oko 21. I u narednih sedam dana prognozira se promenljivo oblačno, malo toplije i nestabilno vreme, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

U drugoj polovini naredne sedmice uglavnom bez padavina, saopšteno je iz RHZS.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA