Stojanović: Pokušaj vlasti da smanji intenzitet protesta 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Uprkos različitim stavovima o organizatorima saobraćajnih blokada zbog poskupljenja goriva, politikolog Boban Stojanović i marketinški stručnjak Nebojša Krstić smatraju da oni ne mogu prerasti u u ozbiljniji politički protest.

„Opozicija i politički subjekti u Srbiji ne mogu da izvuku bilo kakav aktivizam među građanima, bilo kakvu motivaciju za proteste“, izjavio je Stojanović u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet.

On je predvideo da če blokade trajati „dok god građani budu imali snage da se pobune zbog odluka koje utiču na njihove živote“.

Na političkim okupljanjima pojavljuje se nekoliko desetina ili eventualno par stotina ljudi, podsetio je Stojanović i ocenio da su blokade masovnije, ali i „nešto građansko, što je iznad dnevne politike“.

S druge strane, Krstić je FoNetu rekao da ne postoji događaj koji je spontan i konstatovao da su protesti neozbiljni i loše koncipirani.

„Neko je to organizovao. Da li je to političar, ad hok, ko god. Ako nisu stranke, pokušale su da iskoriste. Nemam dokaz da jesu, ali verujem da stranke jesu involvirane“, smatra Krstić.

Prema njegovom mišljenju, sve će se završiti tako što će država smanjiti akcize na gorivo, ali i distributere izložiti pritisku da smanje svoje marže.

Krstić je u razgovoru s novinarkom Tamarom Skrozza rekao da protesti nemaju politilčku energiju za bilo kakvo uvećanje, „pogotovo zato što smo sad u sezoni godišnjih odmora“.

On je uveren da politički lideri nikada ne bi žrtvovali svoje odmore za ovakvu stvar, već uvek najavljuju da „sledi vrela jesen“.

„A što ne vrelo leto, koje nam je već počelo?“, upitao je Krstić i ocenio da je je „sve to fejk“.

„Ako stranke i nisu organizatori, one su pokušale da se nakače na to i da se predstave kao sila koja stoji iza toga i čeka svojih pet minuta“, ukazao je on, uz ocenu da je sve „krenulo iz bahate potrebe da se prikaže sila“.

„Napravi se zastoj na mostu, onda se akumuliraju vozila, a onda to slikamo i kažemo – vidi, ima nas stotinu hiljada“, ilustrovao je Krstić.

Za razliku od drugih protesta, koji su retko kada privlačili posebnu pažnju vlasti, reakcija na blokade saobraćaja bila je neouobičajeno oštra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da se „ulicom neće pritiskati Srbija“, a neki predstavnici Srpske napredne stranke pozivali su i na nasilje protiv demonstranata.

Prema mišljenju Stojanovića, takva reakcija zapravo je pokušaj vlasti da smanji intenzitet protesta, ali i da politički profitira na njima.

„Vlast govori da proteste organizuje opozicija, jer zna da su građani mnogo više za to da se sami organizuju, nego da ih prozivaju političari“, precizirao je Stojanović.

On tvrdi da se pričama o organizatorima i onima koji su ostali blokirani u saobraćaju, zapravo skreće pažnja s glavne teme – visine akciza na gorivo, koje su više od cene samog goriva.

Ko god da ih organizovao i kakvi god da su, protesti protiv cena goriva, ipak su na ulice izveli hiljade ljudi. Za inertno, umorno i neaktivno biračko telo opozicije, ta je slika sasvim dovoljan dokaz da je nekakva borba moguća.

Za vlast, s druge strane, to znači da ima tema s kojima ne bi smela da se poigrava: sudeći po najavama ustupaka učesnicima protesta, ćini se da je to već i sama shvatila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari