Najnovije vesti
Vesti Svet
Slučaj star POLA VEKA ponovo je pokrenuo aferu KRAĐA BEBA u Španiji, a i u ovim zemljama MAJKAMA SU OTIMANE BEBE

Slučaj star POLA VEKA ponovo je pokrenuo aferu KRAĐA BEBA u Španiji, a i u ovim zemljama MAJKAMA SU OTIMANE BEBE

Lekar (85), optužen za otmicu novorođenčadi od njihove majke pre skoro pola veka, pojaviće se na sudu u Madridu ove nedelje i tako postati prva osoba koja će se suočiti suđenjem u dugogodišnjoj aferi krađe beba u Španiji.

bebe04_RAS_foto zoran ilic Foto: Z. Ilić / RAS Srbija
bebe04_RAS_foto zoran ilic

Smatra se da je na hiljade porodica ostalo bez svojih beba u ilegalnoj praksi, koja je počela ubrzo nakon završetka Španskog građanskog rata i nastavila sve do smrti diktatora Fransisa Franka 1975. godine.

Neke procene sugerišu da je čak 300.000 beba uzeto od majki i dato u druge porodice koje su podržale Frankov režim. Među ciljanim ženama bile su samohrane majke, one sa "degenerisanim" političkim stavovima ili one iz siromašnih porodica.

Eduardo Vela, koji je radio kao ginekolog na klinici San Ramon u španskoj prestonici, optužen je da je u proleće 1969. odvojio Ines Madrigal od njene biološke majke i dao je 46-godišnjoj ženi koja je lažno proglašena njenom rođenom majkom i koja ju je podigla.

Vela se suočava sa kaznom od 11 godina zatvora ako bude osuđen za otmicu, falsifikovanje službenih dokumenata i potvrđivanje nepostojećeg rođenja. Časnoj sestri koja je radila s njim na klinici trebalo je da se sudi pre pet godina, ali je umrla nekoliko dana pre nego što je trebalo da se prvi put pojavi pred sudom.

Madrigal, koja sada ima 49 godina, kaže da joj je majka rekla istinu kada je napunila 18 godina i podržala napore svoje kćerke da otkrije više o njenom poreklu, dok nije umrla pre dve godine u 93 godini.

Madrigal, radnica na železnici i predsednica ogranka udruženja "SOS Stolen Babies" iz Mursije, izjavila je da ne očekuje da joj dvodnevno suđenje da odgovore za kojima je godinama tragala.

- Mislim da Eduardo Vela neće reći istinu. Neće mi reći ko je moja majka ili okolnosti u kojima su me odveli. Nisam tako naivna da verujem da će se to dogoditi, ali bih želela da dobijemo podatke o svim ženama koje su se porodile na klinici San Ramon. Ali to se verovatno neće desiti. Samo se nadam odgovarajućoj kazni - rekla je ona.

Ono čemu se ona najviše nada jeste da će suđenje dovesti do otvaranja mnogih drugih sličnih slučajeva.

- Ovo je zaista važno pitanje jer smo 60 godina bili supermarket beba za Evropu i za Južnu Ameriku, ne samo Španiju - rekla je ona.

Veliku ulogu u ovim krađama beba imala je katolička crkva, piše "Gardijan".

U Srbiji prijavljeno 20.000 takvih slučajeva

Španija nije jedina zemlja koju potresa afera "nestalih beba". Jedna od tih zemalja je i Srbija.

Prijave za krađu beba roditelji u Srbiji podnose još od pedesetih godina prošlog veka, i prema procenama je do danas prijavljeno više od 20.000 slučajeva. Pretpostavlja se da ima još mnogo roditelja koji sumnjaju da su im deca oteta, ali nisu podneli prijave iz nekog razloga.

Na hiljade roditelja svedočilo je da su im lekari govorili kako je njihova beba naprasno umrla neposredno ili dan-dva nakon rođenja. Roditeljima najčešće nije bilo dozvoljeno ni da vide telo, a samo retkima je predato, pa i u tim slučajevima roditelji ozbiljno sumnjaju da je reč o njihovom novorođenčetu.

Oni smatraju da su njihova deca prodata odmah po rođenju i da su ih ukrali pripadnici umešane organizovane kriminalne bande koje organizuju nelegalna usvajanja. Tek je početkom ovog meseca objavljeno da je, nakon više poziva iz Saveta Evrope upućenih Vladi Srbije, počela sa radom komisija čiji je cilj rasvetljavanje ovih slučajeva.

U Argentini nestajale i majke

U mnogim zemljama u kojima je vladao diktatorski režim, krađe beba u bolnicama su se često dešavale i zataškivane su uz pomoću vladinih organa. Tako je bilo i u Argentini, gde su mnogim majkama ukradena deca, a one same su često misteriozno nestajale ili umirale.

Vojna hunta je bila na vlasti od 1976. do 1983. godine, a u nasilnom obračunu s levičarima, prema zvaničnim podacima, stradalo je 13.000 ljudi, među kojima je bilo mnogo trudnica koje su se porađale u tajnim porodilištima i nakon toga nestajale. Procenjeno je da je tada oko 500 deca ukradeno direktno nakon rađanja. Neka od dece su godinama kasnije ponovo ujedinjena sa svojim rođacima, uz pomoć organizacije "Grandmothers of the Plaza de Mayo".

Tek su decenijama kasnije počela prva suđenja pripadnicima vojne hunte, lekarima i medicinskim sestrama umešanim u krađu dece.

Užasni snimci iz Ukrajine

Od 2000-ih godina su u Ukrajini, posebno u gradu Harkovu, pojavili navodi da su u bolnicama ukradene zdrave bebe koje su zatim ubijane zbog matičnih ćelija. Izveštači su tada nagoveštavali da bi u slučaj nestanka velikog broja beba i embriona iz ukrajinske bolnice mogao da bude umešan i međunarodni lanac trgovaca matičnim ćelijama.

Foto: Pixabay / Promo

Navodno su zarad istraživanja u toj vrsti lečenja u bolnici ubijane zdrave, tek rođene bebe. BBC je došao u posed veoma uznemirujućeg snimka raskomadanih tela novorođenčadi za koje su aktivisti u Ukrajini tvrdili da potiču iz 2003. godine, kada su u bolnici u Harkovu izvršene obdukcije.

Tek nakon brojnih protesta, vlasti u Harkovu pristale su da ekshumiraju 30 tela beba sa groblja koje koristi porodilište u tom gradu. Autopsija je podrazumevala i video zapis na kojem su se videla raskomadana tela, koji je prosleđen BBC-ju i Savetu Evrope, koje je izrazilo ogromnu zabrinutost.

U porodilištu su odbacili sve optužbe i do sada nije pokrenuta istraga.

Krijumčari u Kini i Indiji

Nedavno je u Kini razbijen jedan lanac krijumčara beba. Oni su preko društvenih mreža bebe nudili majkama koje ne mogu da imaju dece. Kako je preneo "Sijaosijang morning post", policija je pokrenula istragu protiv grupe krijumčara i otkrila da imaju veze u nekoliko bolnica u provinciji Hunan.

Foto: Profimedia

Ovo je samo jedan od mnogih sličnih primera krađe dece u Kini. Pre četiri godine je veliki broj lekara i medicinskog osoblja osuđen zbog učestvovanja u krađi dece i nelegalnom usvajanju.

Slična situacija je i u Indiji, a mnoga tako oteta deca završe na Zapadu, gde njihovi usvojitelji nemaju pojma da se radi, ne o siročićima, već o ukradenoj deci.