Najnovije vesti
Vesti Politika
Zaharijeva: Veliki korak u procesu pristupanja Srbije EU

Zaharijeva: Veliki korak u procesu pristupanja Srbije EU

Ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva izjavila je da otvaranje dva nova poglavlja prestavlja veliki korak u procesu pristupanja Srbije EU.

Igor Crnadak i Ekatarina Zaharieva Foto: privatna arhiva / Facebook
Igor Crnadak i Ekatarina Zaharieva

- Ne sumnjam da će se proces prošširenja za Srbiju odvijati glatko ukoliko se nastavi opredeljenost koju je danas pokazala ministraka (Jadranka) Joksimović - izjavila je sinoć Zaharijeva.

Jadranka Joksimoiić
Foto: M. Milanković / RAS Srbija
Jadranka Joksimoiić

Ministarka spoljnih poslova Bugarske, zemlje koja predsedava Savetom EU, Ekatarina Zaharijeva pozdravila je otvarnje poglavlja 33 i 13 u pristupnim pregovorima Srbije i EU.

- Poglavlje posvećeno ribarstvu bavi se standardima i administrativnim kapacitetima koje Srbija mora da primeni kako bi razvila ribarski sektor u okvirmima EU, dok se finansijske i budžetske odredbe odnose na preduslove i proceduralna pravila o proračunu za budući doprinos Srbije EU budžžetu - navela je Zaharijeva na konferenciji za novinare u Luksemburgu.

Ona je podsetila da će u skladu sa pregovaračkim okvirom brzina pristupnih pregovora Srbije nastaviti da zavisi od napretka prvenstveno u reformi oblasti vladavine prava i od normalizacije odnosa sa Prištinom.

Povodom otvaranja dva nova poglavlja u Savetu EU kažu da je EU dobro proverila pripremljenost Srbije u oblasti ribarstva i finansijskih i budžetskih odredbi.

Navodi se da postoje dva prelazna merila za privremeno zatvaranje ovih poglavlja. Jedno se odnosi na akcioni plan koji će osigurati punu usklađenost Srbije EU zakonodavstvu u oblasti tržžišta, akvakulture, skupljanja podataka i kontrolnih mera protiv nelegalnog ribolova.

Kada je reč o budžžetskim i finansijskim odredbama, Srbija mora da jača administrativne kapacitete, uključujući i uspostavljanje koordinacione strukture, i usvoji akcioni plan kako bi se podrobno pripremila i uspostavila proceduralna pravila za tačno proračunavanje, prognoziranje, prikupljanje, plaćanje, kontrolu i izveššatavanje EU o svojim resursima, kada jednom postane članica EU.