');
Najnovije vesti
Blic Vesti Ekonomija

Posledice sukoba SAD - Kina OŠTRI pad vrednosti akcija na VOLSTRITU

Akcije na Volstritu oštro su pale, pri čemu su S&P 500 i Nasdak indeks zabeležili najveći gubitak u više od dva meseca.

Može li se razumeti njihova računica: Berza na Volstritu u Njujorku
Može li se razumeti njihova računica: Berza na Volstritu u Njujorku

Veliki pad je posledica jačanja trgovinskih tenzija između SAD-a i ostalih vodećih svetskih ekonomija, prenosi Seebiz Hinu.

Dau Džons skliznuo je 328 bodova ili 1,33 odsto, na 24.252 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,37 odsto, na 2.717 bodova, a Nasdak indeks 2,09 odsto, na 7.532 boda.

U jednom trenutku S&P 500 indeks bio je na gubitku i 2 procenta, što je ponajviše posledica oštrog pada cena deonica u tehnološkom sektoru, za 2,3 odsto.

Ulagače je uznemirila vest da ministarstvo finansija SAD priprema predlog zakona kojim bi se kompanijama u kojima Kina ima najmanje 25 odsto vlasništva onemogućila kupovina američkih tehnoloških kompanija.

Nije samo Kina...

Ministar finansija Steven Mnučin poručio je kasnije da bi se restrikcije odnosile ne samo na Kinu, nego i na "sve zemlje koje pokušavaju ukrasti našu tehnologiju".

Premda je kasnije Peter Navaro, trgovinski savjetnik u Bijeloj kući, pokušao ublažiti stav Washingtona o investicijskim restrikcijama, to nije osobito umirilo ulagače.

Seoba Harli-Dejvidsona iz SAD u EU

Ulagače je dodatno zabrinula poruka iz Harli- Dejvidson da će premestiti proizvodnju motocikala za Evropsku uniju iz SAD-a jer procenjuje da će EU carine koštati kompaniju između 90 i 100 miliona dolara godišnje.

Analitičari procenjuju da je vest iz Harli-Dejvidsona izazvala bojazan da oštra trgovinska retorika vodi prema stvarnim posledicama.

Cena deonice tog proizvođača motocikala potonula je 6 odsto.

Poslednjih nedelja tržište je pod pritiskom jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine, nakon što su obe zemlje najavile uvođenje novih carina.