Najnovije vesti
Vesti Ekonomija
BEZOS sledeće godine prodaje karte za SVEMIRSKE turiste, cena "sitnica"

BEZOS sledeće godine prodaje karte za SVEMIRSKE turiste, cena "sitnica"

Kompanija Blu Oridžn već sada ima funkcionalne rakete Nju Šepard kojima može da ostvaruje suborbitalne letove i vraća celu letelicu na Zemlju, a originalni plan Džefa Bezosa, osnivača i vlasnika ove kompanije, jeste da koristi ovu raketu i za letove sa ljudskim posadama.

Džef Bezos
Džef Bezos

Potpredsednik Blu Oridžina Rob Mejerson na Amazonovom je samitu u Vašingtonu prošle nedelje govorio je o planovima za svemirske letove, i tim povodom je najavio kako će prve komercijalne karte za buduće svemirske turiste u prodaji biti puštene već sledeće godine, prenosi Seebiz.eu.

Zemlja iz kupole
Foto: RT / youtube
Zemlja iz kupole

Nju Šepard je suborbitalna raketa koja može postići visinu od nešto preko 100 kilometara, i već je odradila sedam uspešnih letova s vertikalnim sletanjem na Zemlju, a čini se kako su sada spremni iste misije odrađivati i sa putnicima. Uskoro bi, naime, prvi putnici trebalo da polete ovom raketom na sam rub svemira sa lansirne rampe u Zapadnom Teksasu.

Cena za sada nepoznata

Prođe li sve kako je planirano, sledeće će godine karte za "obične" turiste krenuti u prodaju, po za sada nepoznatoj ceni. Jedan let raketom Nju Šepard trebao bi da traje oko 10 minuta, a u putničkoj kapsuli veličine oko 15 kubnih metara trebalo bi da se smesti šest svemirskih turista koji će tako nakratko moći gledati Zemlju iz jedinstvene perspektive i osetiti bestežinsko stanje. Nakon lansiranja, prvi stupanj rakete vraća se na tlo i sleće vertikalno poput SpaceX-ovog Falkona 9, dok se putnička kapsula nešto kasnije vraća na Zemlju uz pomoć padobrana i retro raketnih motora koji usporavaju njeno prizemljenje.

Foto: NASA / Promo

Karta Virdžin Galaktik za svemir do 250.000 dolara

Iako vest o skorom početku testiranja i prodaji karata zvuči uzbudljivo, moramo se prisetiti i kompanije Virdžin Galaktik koja je karte za svemirske letove pustila u prodaju pre više od deset godina. Iako su ih prodali preko 700 (po ceni od 200 i 250 hiljada dolara), do sada još uvek nisu odradili niti jedan let sa turistima – to bi trebalo da se dogodi u narednih nekoliko meseci, a jedan od prvih putnika, ako ne i prvi, biće sam osnivač kompanije, Ričard Branson.