');
Najnovije vesti
Blic Slobodno vreme Vesti

Čuveni astronaut TUŽI svoju decu zbog KRAĐE NOVCA

Čuveni astronaut Baz Oldrin tuži dvoje dece i njihove bivše poslovne menadžere jer su mu navodno ukrali novac, ali i za klevetu jer govore da boluje od demencije.

Baz Oldrin Foto: NASA / Wikipedia
Baz Oldrin

Tužba, otkrivena u ponedeljak, podneta je u Floridi, nedelju dana nakon što su njegova deca zatražila kontrolu nad njegovim finansijama. Njegovi članovi porodice sudiji su rekli kako mu je potreban zakonski staratelj jer "kognitivno opada", piše BBC.

88-godišnji Oldrin bio je drugi čovek koji je hodao po površini Meseca.

U tužbi tvrdi kako su mu sin, kći i bivša menadžerka Kristina Korp takođe potkopavali "lične romantične veze" zabranivši mu da se oženi.

Baz Oldrin
Foto: Tanjug/AP
Baz Oldrin

Ranije ovaj mesec njegova deca Endrju Oldrin (60) i Dženis Oldrin (60) na sudu su tvrdili kako se njihov otac počeo povezivati s novim prijateljima koji ga žele otuđiti od vlastite porodice.

Takođe, kažu da troši novac "zabrinjavajućom brzinom".

Tužba gospodina Oldrina tvrdi da su njegov sin i gospođa Korp nepravilno preuzeli kontrolu nad njegovim finansijama - uključujući milione dolara vredne "svemirske memorabilije" i "svemirske artefakte". Dodaje se kako su to napravili za vlastito obogaćivanje.

Osim toga, tvrdi da su ga klevetali godinama govoreći da pati od demencije i Alchajmerove bolesti. Optužuje svog sina za iskorišćavanje starije osobe "svesno i putem obmane ili zastrašivanja", oduzimajući mu imovinu, a kćer za prevaru i "ne postupanje u njegovom finansijskom interesu."

Njegov najstariji sin nije uključen u tužbu.

Stručnjak za psihičko zdravlje imenovan od strane suda proceniće Oldrina kasnije ove nedelje.

U saopštenju njegova deca kažu da su tužna zbog "neopravdane" tužbe.

Oldrin je bio član posade Apollo 11, koja je 1969. postala prva misija koja je uspešno prizemljila ljude za Mesec.

U poslednjim godinama postao je jak zagovornik kolonizacije Marsa.