• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Subvencije za privatne vrtiće i dalje, ali...

Izvor Tanjug

Grad Beograd će nastaviti da subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima i narednih godinu dana, ali uz veću odgovornost privatnih vrtića, odlučili su danas odbornici Skupštine grada Beograda.

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak je rekao da trenutno u privatnim vrtićima uz subvenciju Grada boravi 14.500 dece.

"To je bio način da brzo izađemo u susret roditeljima budući da se tražnja za vrtićima višestruko povećala, ali sada pooštravamo uslove, pa će oni koji ne dostavljaju tačne podatke o dolasku dece izgubiti pravo na subvenciju", rekao je Gak obrazlažući Odluku na sednici.

On je pojasnio da se to odnosi i na roditelje i na privatne vrtiće i da je potrebno oštrije regulisati sve obaveze koje vrtići imaju.

"U decembru prošle godine smo sistem refundacije maksimalno pojednostavili pa sada sve isplate idu redovno i sa samo jednim obrascem godišnje, bez daljih obaveza za roditelje. Sada uvodimo rigorozniju kontrolu podataka koje nam vrtići dostavljaju o broju dece", rekao je Gak.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da sada 14. 500 dece ide u privatne vrtiće uz subvenciju Grada.

On je rekao da pojedini privatni vrtići ne dostavljaju tačne podatke o broju dece jer postoje podaci o tome da je u pojedinim vrtićima 95 odsto dece prisutno, dok je taj procenat u državnim vrtićima oko 60 odsto.

Zbog toga smo uveli sankcije za one koji lažno prijave boravak deteta, a to je oduzimanje prava na subvenciju. Do kraja godine pooštrićemo kriterijume za vrtiće, pa će morati da ispunjavaju strožije uslove nego sada", istakao je Vesić.

Vesić: Pooštrićemo kriterijume za privatne vrtiće

Vesić je danas najavio da će, u jednom trenutku, privatni vrtići morati i da počnu da uzimaju hranu iz centrale kuhinje, gde je veoma stroga kontrola hrane.

Kako je naveo, funkcionalno obrazovanje dece počinje sa tri godine "i približićemo se trenutku kada će država Srbija proglasiti obaveznim i predškolsko obrazovanje te se za taj trenutak spremamo, pripremamo najviše standarde".

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jasamja

Pa naravno da je 95% kad svaki ne dolazak u vrtic placate, sto nije slucaj u drzavnim. Interesantno je kade cudimo stvarima koje su jasne 1/1...Mozda je bolje pitanje, kako je moguce da drzava podstice privatnike da rade, umesto da za taj novac koji odvaja sagradi mnogo veci broj vrtica nego sto je to ova cifra kojom se hvale i skupljaju poene.

Jalijas

Znaci,naduvavanje je zbog subvencija!!!

special image