Najnovije vesti
Vesti Društvo
(VIDEO) MONASI PREVARANTI "DRŽE" CENTAR BEOGRADA Pašćete na njihov širok osmeh i molećiv pogled, ALI AKO IH NALJUTITE...

(VIDEO) MONASI PREVARANTI "DRŽE" CENTAR BEOGRADA Pašćete na njihov širok osmeh i molećiv pogled, ALI AKO IH NALJUTITE...

Izgledaju kao pravi budistički monasi, nose prepoznatljivu narandžastu odeću i već danima špartaju centrom Beograda. Prijatni su, učtivi i nasmejani, ali ima jedna stvar zbog koje se trenutno naljute i besno vam okreću leđa. Otkud oni ovde i koja je njihova misija? Da li se radi o klasičnim prevaratnima?

Monah Foto: RAS Srbija
Monah

Reporteri "Blica" pokušali su to da odgonetnu i evo šta smo zabeležili.

Čim uhvate pogled prolaznika, otpočinje njihov mali ritual. Brže-bolje na ruku kače narukvicu. A onda - traže pare. Ko nema ili ponudi malo novca, monah mu žustro skida narukvicu sa ruke i odlazi. Upravo jednu takvu scenu zabeležio je i naš reporter.

Ono što smo zaključili to je da su efekat iznenađenja, brzina kojom "operišu", njihova učtivost i zbunjujući ritual magična formula za skupljanje novca.

Ima ih nekoliko, uvek u različitim delovima grada, kao da je svako zadužen za svoj reon. Jednog smo tako pronašli na Slaviji, a drugog u Kralja Milana.

Monasi su šetali različitim stranama ulice, tako da su "pokrili" celu pešačku stazu koja ide od Slavije do strogog centra grada.

Sada su u opticaju pletene narukvice, a ranije su bile sa drvenim kuglicama
Foto: RAS Srbija
Sada su u opticaju pletene narukvice, a ranije su bile sa drvenim kuglicama

Osmeh, osmeh ali ni reč srpskog

Osmeh, osmeh, ali ni reč srpskog - tako je izgledao susret naše reporterke sa monahom na Slaviji. Krenula je čak i da mu plati narukvicu, ali kada je shvatio da se previše raspituje o njegovom poslu, namrštio se, skinuo dar i otišao dalje.

Nešto bolje prošao je drugi reporter koji je monaha zatekao kod Starog dvora. Osmeh, selfi, sve je dozvoljeno, ako kupite narukvicu.

Foto: RAS Srbija

Ali, i ona ima cenu - nije određena, ali ipak i monah zna da je na primer 20 dinara malo.

Topli pogled pa hladni tuš

Dok smo posmatrali budistu u razgovoru sa drugim ljudima videli smo i da i te kako umeju da tople poglede pretvore u hladan tuš.

Jedna gospođa je, tako, primila dar i monaha častila sa 20 dinara. Odmah je sikuo njenu narukvicu, odbio prilog i produžio dalje!

A ovako je izgledao ritual "popa u žutom", kako je prokomentarisao jedan od prolaznika: "Monah vas poziva da mu priđete. Vi, očekujući pitanje u vezi sa snalaženjem u gradu ili molbu za neki savet pristajete na to, ali na vaše iznenađenje monah vas hvata za ruku oko zgloba vam zakači narukvicu od crvenog konopca, izvede kraći ritual, kružeći svojom rukom iznad vašeg dlana i čela, a potom ispruži ruku za vašu donaciju. Stavljanje narukvice traje veoma brzo, a skidanje u slučaju izostanka milostinje još brže".

Foto: RAS Srbija

Međutim, dobro procenjuju i lakoverne.

- Video sam tog čoveka, pružio mi je ruku na ulici, a ja sam odbio da razgovaram sa njim i on se okrenuo - kazao nam je jedan prolaznik na Trgu.

Sumnja na prevaru

Jedino što smo od njih uspeli da saznamo je da dolaze sa Tajvana.

Međutim, u jedinom budističkom manastiru u Srbiji "Srednji put" u Čortanovcima, objasnili su nam da u ovom slučaju sumnjaju na prevaru, jer pravi budistički monasi ne smeju da uzmu pare kao milostinju, već primaju donacije samo u hrani i stvarima.