Najnovije vesti
Vesti Svet
NAKON PROVOKACIJA DŽAKE I ŠAĆIRIJA Slike Mesića i Gotovine sa simbolom "albanskog orla" kruže društvenim mrežama (FOTO)

NAKON PROVOKACIJA DŽAKE I ŠAĆIRIJA Slike Mesića i Gotovine sa simbolom "albanskog orla" kruže društvenim mrežama (FOTO)

Društvenim mrežama kruže fotografije bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića i ratnog zločinca Ante Gotovine sa sklopljenim rukama u simbol "albanskog orla".

Granit Džaka, Đerdan Šaćiri Foto: Laurent Gillieron / EPA;
Granit Džaka, Đerdan Šaćiri

Njihove fotografije osvanule su u grupi na Fejsbuku "Presheva me rrethinë" koja sakuplja podršku Albancima iz švajcarske reprezentacije Granitu Džaki i Džerdanu Šaćiriju, koji su baš gestikuliranjem "dvoglavog albanskog orla" proslavili golove protiv Srbije u utakmici grupe E na Svetskom prvenstvu.

Ipak, kako grupa na svoj profil kači brojne fotografije raznih poznatih ličnosti sa istom ili sličnom gestikulacijom, nije poznato da li su objavljene fotografije Mesića i Gotovine nastale baš kao podrška dvojici švajcarskih reprezentativaca ili su izvučene iz konteksta. Takođe se ne može zaključiti ni kada su tačno nastale objavljene fotografije.

S druge strane, u prilog netrpeljivosti ide i činjenica da su se pojavili i video-snimci hrvatskih i albanskih navijača iz švajcarskog Berna, kako zajedno cepaju i pale zastavu Srbije.

Na tim snimcima se vidi i kako jedan huligan u dresu reprezentacije Hrvatske zubima kida srpsku trobojku.

Potez Šaćirija, Džake, kao i kapitena švajcarskog tima Stefana Lihštajnera, prošao je samo sa opomenom i simboličnom kaznom od ukupno 25.000 švajcarskih franaka (po 10.000 za Džaku i Šaćirija), iako Medjunarodna fudbalska federacija (FIFA) ne toleriše političke poruke.