Dostupni linkovi

Holandski senat izglasao djelimičnu 'zabranu burke'


Žene sa prekrivenim licem u posjeti holandskom Senatu u Hagu u novembru 2016.
Žene sa prekrivenim licem u posjeti holandskom Senatu u Hagu u novembru 2016.

Gornji dom holandskog parlamenta u utorak je izglasao zakon o zabrani nošenja burke-vela za lice u javnim ustanovama kao što su škole, vladine kancelarije i bolnice, javlja Reuters.

Donji dom parlamenta Holandije izglaso je taj zakon još 2016., nakon pokušaja da se uvede još viši stepen zabrana na nošenje burki i drugih marama koje pokrivaju lice.

Novi zakon zabranjuje svako pokrivanje lica, uključujući "primjera radi i šljemove za motore i skijaške maske" u javnim zgradama, ali ne i na ulici.

Zakon se obrazlaže pokušajima da se škole, bolnice i javni transport učine sigurnijim, ali kritičari kažu da je njegov jedni cilj da se zabrane islamski velovi, kao što su burka i nikab.

Glavno savjetodavno tijelo holandske vlade je 2015. saopštilo da je izbor nošenja islamske marame zaštićen ustavnim pravima i religijskim slobodama, i da stoga nema osnova za ograničavanje tog prava.

Takođe je rečeno da je zakon nepotreban, budući da samo 200 do 400 žena u Holandiji nosi burku ili nikab, zbog čega je nevjerovatno da to može predstavljati veliki problem u školama, bolnicima i javnom tranportu, prema zakonskom meritumu.

Mjere protiv nošenja islamskog vela za lice već su, među ostalim, preduzete u Belgiji, Francuskoj, Danskoj i Španiji, podsjeća Reuters.

XS
SM
MD
LG