Najnovije vesti
Vesti Društvo
A ZAŠTO NE VRATIMO SRBE? Hrvatski istoričar ima predlog kako da reše "demografsku katastrofu"

A ZAŠTO NE VRATIMO SRBE? Hrvatski istoričar ima predlog kako da reše "demografsku katastrofu"

Hrvatski istoričar Hrvoje Klasić predlaže da Hrvatska reši problem demografskog pada tako što će vratiti Srbe, koji su pod pritiskom ili dobrovoljno, napustili tu zemlju devedestih godina prošlog veka.

Oluja 1995.
Oluja 1995.

- Hrvatska je vekovima domovina Srbima, isto koliko i Hrvatima. Njihovi preci su, na različite načine, unapređivali hrvatsku ekonomiju, kulturu, školstvo i sport - ističe Klasić.

On navodi da ti odnosi nisu uvek bili dobrosusedski o čemu najprije svedoče godine Drugog svetskog i kasnijeg "domovinskog rata" devedesetih godina.

- Tragične događaje ne možemo izbrisati iz prošlosti, niti ih smemo negirati. Naprotiv, trebamo ih racionalno sagledati, izvući pouke i nastojati da se ne ponove - navodi Klasić.

On ocenjuje da tako razmišljaju zreli narodi koji su u odnosu na Hrvate i Srbe u prošlosti puno češće i intenzivnije između sebe ratovali, a, za razliku od Hrvata i Srba, puno ređe međusobno sarađivali i pomagali jedni druge.

- U zadnjih nekoliko godina, a posebno zadnjih nekoliko meseci, nema dana da se ne pominje demografska katastrofa, pad stope nataliteta i odlazak građana Hrvatske u potragu za ekonomski, politički i pravno stabilnijim društvima - kaže on.

Posledice svih navedenih procesa već se vide u nedovoljnom broju radnika potrebnih za normalno funkcionisanje turističke sezone, a tek će se videti kada broj penzionera daleko nadmaši broj onih koji će u Hrvatskoj raditi i plaćati poreze i doprinose - upozorava Klasić.

Ima li u popravljanju te slike mesta za hrvatske državljane koji u ovom trenutku ne žive u Hrvatskoj - pita Klasić.

- Mislim, pre svega, na naše Srbe. Naravno, među njima sigurno ima onih koji se iz različitih razloga ne bi ni hteli vratiti. Jedni, zato što su se već snašli negde drugde, a drugi jer znaju da bi njihovo ponašanje tokom rata zahtevalo određene postupke hrvatskih pravosudnih organa.

- Svi ostali, koji, vjerujem, čine većinu, trebali su već odavno postati predmet interesa političkih elita kada god su na dnevni red dolazile teme popravljanja demografske slike - navodi Klasić u tekstu za portal "Net.hr".