Linkovi

"Nultu toleranciju" gotovo nemoguće sprovesti


Porodice imigranata u Teksasu
Porodice imigranata u Teksasu

Nadležne agencije u SAD priznale su da nisu u stanju da sprovode Trampovu politiku “nulte tolerancije” koja podrazumeva hapšenje i krivično gonjenje svih onih koji ilegalno pređu granicu.

Kevin Mekelinen iz Agencije za zaštitu carina i granica rekao je da je prestao da prosleđuje slučajeve roditelja koji su ilegalno prešli granicu, nakon što je predsednik Donald Tramp potpisao uredbu kojom se sprečava razdvananje roditelja od dece na granici.

Mekelinen je istakao da politika ove administracije ipak ostaje na snazi, uprkos trenutnim problemima i da se radi na planu angažovanja većeg broja tužilaca.

Donald Tramp je prošle nedelje potpisao uredbu kojom se okončava razdvajanje porodica na granici, ali i dalje ostaje na snazi da se oni koji ilegalno uđu u zemlju uhapse i krivično gone. Taj potez otvorio je brojna logistička pitanja, uključujući i to kako da porodice ostanu zajedno, a da odrasli budu krivično gonjeni. Takođe se postavilo pitanje gde će svi uhapšeni biti smešteni.

Sekretar za odbranu Džim Matis rekao je da će vojska smestiti imigrante u dve vojne baze u Teksasu.

Donald Tramp je ponovo, na mitingu u Severnoj Karolini, sebe prikazao kao oštrog kada je reč o bezbednosti granice.

“Branimo svoje granice jer ako ih nemate, nemate zemlju. Demokrate žele da otvore granice, a ne mare za zločine”.

Ranije je na Tviteru napisao da “angažovanje hiljada sudija i prolazak kroz komplikovan pravni process nije rešenje i da ljude jednostavno treba zaustaviti na granici i poručiti im da u SAD ne mogu da ulaze ilegalno”

Američka unija građanskih sloboda (ACLU) saopštila je da je neustavno to što Tramp hoće da okonča saslušanja ilegalnih imigranata koji žele da zatraže azil u Americi.

Kongres o imigraciji u sredu

Predstavnički dom Kongresa bi trebalo u sredu da glasa o meri kojom se propisuje da porodice ilegalnih imigranata ostaju zajedno. To je samo jedna od imigracionih mera o kojoj će se glasati, jer republikanci u Kongresu nisu uspeli da se usaglase oko celog seta zakona koji bi regulisao imigraciju.

Bela kuća je najavila da će potpredsednik Majk Pens i sekretarka za unutrašnju bezbednost Kirstjen Nilsen razgovarati o imigracionoj krizi sa predsednicima tri centralnoameričke zemlje, u četvrtak u Gvatemali.

XS
SM
MD
LG