Najnovije vesti
Vesti Svet
Kenijski novinar odgovorio Plenkoviću: Afrikanci NI NE ZNAJU gde je HRVATSKA

Kenijski novinar odgovorio Plenkoviću: Afrikanci NI NE ZNAJU gde je HRVATSKA

Izjava premijera Andreja Plenkovića da bi u "Africi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj", izazvala je veliki broj reakcija među kojima je i ona novinara iz Kenije, Krispina Mvakideua, koji je šefu hrvatske vlade poručio da Afrikanci ne znaju kako žive Hrvati, te da bi oni, ipak, radije živeli u razvijenim evropskim državama poput Nemačke, UK, Francuske, ili, pak, u Australiji i SAD.

Zagreb_zastava_RAS foto Oliver Bunic Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija
Zagreb_zastava_RAS foto Oliver Bunic

Za komentar Plenkovićeve izjave o hrvatskom i afričkom standardku kenijskog novinara je pitao urednik na Dojče veleu, Srećko Matić, a Mvakideu mu je odgovorio:

- Ne znam o čemu je hrvatski premijer govorio kad je rekao da toliko Afrikanaca sanja o hrvatskom načinu života, jer verujem da velik broj Afrikanaca ni ne zna gde se Hrvatska nalazi i kakav je tamo život. Siguran sam da je dobro, da je okej, ali ako pričate s Afrikancima, većina će vam reći da bi voleli da žive u bogatim evropskim zemljama poput Nemačke, UK, Francuske ili pak u Australiji ili SAD-u.

Prema rečima kenijskog novinara, to su zemlje u koje mnogi Afrikanci žele da imigririraju.

- Ali Hrvatska je relativno mala, nepoznata, u istoj je kategoriji s Bugarskom i ostalim malim balkanskim zemljama. Ne bih se složio s tvrdnjom da mnogi Afrikanci sanjaju o 'hrvatskom životu' - rekao je Mvakideua, preneo je portal net.hr.

Inače, kada je Plenković rekao da bi "u Africi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj", iz njegovog Kabineta su hitno reagovali saopštivši da "premijer nije upoređivao standard Hrvatske i afričkih zemalja, već da je govorio o demografskom izazovu".