Dostupni linkovi

Srbija uputila 'oštar protest' Savjetu Evrope zbog Plenkovića


Hrvatski premijer Andrej Plenković
Hrvatski premijer Andrej Plenković

Delegacija Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope uputila je "oštar protest" predsednici tog tela Lilijen Mari Paskije i tražila hitan sastanak, zbog, kako su naveli, "skandaloznog" obraćanja premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Plenković je odgovarajući poslaniku Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandru Šešelju tvrdio da je 1990-ih godina Srbija bila agresor, a Hrvatska žrtva.

U saopštenju Skupštine Srbije ocenjuje se da je Plenković tu tvrđu izneo na "krajnje neprimeren način" i da je tvrdnja skandalozna.

"Isprovociran pitanjima o ugroženim pravima Srba u Hrvatskoj, premijer Plenković nastavio je sa uvredama na račun države Srbije", navodi se u saopštenju.

Delegacija Srbije ocenila je da Paskije nije reagovala pravovremeno i da je prekršila pravila o radu time što je dozvolila Plenkoviću da nastavi, kako su naveli, "sramno izlaganje".

"Na ovaj način, on je izbegao da odgovori na suštinski važna i nerešena pitanja srpske nacionalne manjine, koja Hrvatska gura pod tepih, a konstatovao ih je i ECRI izveštaj o Hrvatskoj iz aprila ove godine. Dosadašnja praksa u PS SE ne beleži da jedan premijer drži predavanje poslaniku PS SE, kršeći osnovni princip slobode govora", navodi se u saopštenju.

SRS je ranije danas saopštila da je Aleksandar Šešelj na sednici rekao da PS SE "treba da se stidi" zbog Plenkovićevog prisustva i da je on premijera Hrvatske nazvao "vođom neo-nacističkog režima u srcu Evrope u kojoj su Srbi građani drugog reda" i predsednikom političke partije čija je glavna ideologija etničko čišćenje".

Dva dana za redom poslanik SRS, sin osuđenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja je pred Parlamntarnom skupštinom Savjeta Evrope napadao Hrvatsku i njenog premijera Andreja Plenkovića.

XS
SM
MD
LG