');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

EP parlamentarci: EU ne same da razočara Zapadni Balkan

Jedanaest evropskih parlamentaraca poslalo je otvoreno pismo liderima EU u kome traže da se na samitu EU 28. i 29. juna premijeri i predsednici zemlja članica dogovore o odlučnim koracima u okviru EU politike proširenja. EU mora da ostane pouzdan partner i ne sme da razočara zemlje Zapadnog Balkana.

EU zastave Foto: RAS Arhiva / Arhiva
EU zastave

Evropski poslanici, među kojima su izvestioci i predsednici delegacija za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, uputili su predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku i EU liderima otvoreno pismo pred samit koji se održava 28. i 29. juna u Briselu.

Tanja Fajon, Edurad Kukan, Knut Flekenštajn, Čarls Tanok, Igor Šoltes, Ivo Vajgl, Kristijan Dan Preda i drugi pozvali su EU lidere da se dogovore o odlučnim koracima u cilju napretka politike porširenja i približavanja Zapadnog Balkana EU

"Pravo je vreme za hrabru odluku koja istinski otvara put ka uspešnoj integraciji šest zemalja i 18 miliona građana koji žive na Zapadnom Balkanu", poručili su poslanici Evropskog paralmenta.

Evropski parlamentarci su podsetili na postizanje sporazuma o imenu između Grčke i Makedonije čime je, kako kažu, otvorena prilika da se dovede još jedna zemlja Zapadnog Balkan u okrilje Unije i tako posadi seme mira i prosperiteta u čitavom regionu Jugoistočne Evrope.

"Izbor da se živi u miru i prosperitetu, gde vladaju vladavina prava i efikasne demokratske institucije, ujedinjuje građane svih šest zemalja na Zapadnom Balkanu: Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije", navodi se u pismu.

Parlamentarci pozivaju šefove država i vlada Evropske unije da shvate da se takva prilika pruža jednom u životu, a da je ljudima sa Zapadnog Balkana potreban jasan znak da Unija podržava njihove napore za izgradnju modernih država, sa jakim i nezavisnim institucijama, održivim ekonomijama i solidarnim društvima.

Oni upozoravaju na postojanje "nekoliko regionalnih i globalnih sila" koje imaju politički i finansijski interes za ometanje evropskih ambicija svih šest partnera sa Zapadnog Balkana i napominju da se to ne sme dogoditi.

"Pozivamo evropske lidere da pokažu svoju jasnu posvećenost evropskoj perspektivi celog regiona tako što će se saglasiti oko otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom na predstojećem Evropskom savetu 28. i 29. juna. U tekućim pregovorima o pristupanju sa Crnom Gorom i Srbijom trebalo bi otvoriti nova poglavlja", navodi se u pismu.

Oni traže i viznu liberalizaciju za Kosovo*, te da reformski napori Bosne i Hercegovine budu nagrađeni u zavisnosti od ishoda i nakon opštih izbora 7. oktobra.

Evropski parlamenatrci naglašavaju da EU mora da ostane pouzdan partner regionu jer su "uslovi za naredne korake ispunjeni, kako su istakle Evropska komisija i Evropski parlament".