Najnovije vesti
Vesti Svet
"NI TREN NISMO PREMIŠLJALI" Dečak (3) se igrao u dvorištu, a onda ga je UGRIZLA ZMIJA i roditelji su morali odmah da reaguju

"NI TREN NISMO PREMIŠLJALI" Dečak (3) se igrao u dvorištu, a onda ga je UGRIZLA ZMIJA i roditelji su morali odmah da reaguju

- Tomislav je plačući dotrčao do mene i pokazao mi ruku. Rekao je da ga je ugrizla zmija. Vidio sam na njegovu prstu dva uboda - ispričao je za hrvatski "24 sata" Zvonko Milas, čijeg je sina (3) u subotu ugrizao, kako porodica pretpostavlja, poskok.

Kraljevo 03 - Poskok Foto: N. Božović / RAS Srbija
Kraljevo 03 - Poskok

U zaseoku Šute u Zmijavcima u subotu oko 15 sati porodica Milas odmarala se ispred kuće. Deca su se igrala uz bazen, a onda je trogodišnjeg Tomislava ugrizla zmija.

- Plačući je govorio da ga je ugrizla velika zmija. Ni tren nismo premišljali, supruga ga je uzela i krenula s njim automobilom do Imotskog. Ja sam ostao da pretražujem ukrasno grmlje oko kuće gde se Tomislav igrao, pokušavajući da pronađem zmiju. Nažalost, nisam uspeo - kazao je Zvonko, otac dečaka.

On je već dva dana sa suprugom uz sina u splitskoj bolnici. U ispostavi Hitne medicinske pomoći u Imotskom lekari su, prema Zvonkovim rečima, pregledali dete oko 40 minuta da bi se uverili da li se zaista radi o ugrizu otrovnice.

- U Imotskom mu nisu dali protivotrov, pa smo pošli za Split - rekao je Zvonko i dodao da su im to bili najteži minuti u životu: "Znali smo da je našem Tomislavu ugrožen život".

Kad im je sin stigao u KBC Split, primljen je na Kliniku za infektologiju, gde je dobio protivotrov. No, zbog ugroženosti ruke premešten je na hitno hirurško odeljenje, gde ga je zbrinuo dežurni dečiji hirurg. Uspešno su mu napravili dekompresiju mišića podlaktice, a potom je premešten u jedinicu intenzivnog lečenja dece na Pedijatriji, gde se oporavlja i dobro oseća, piše "24 sata".

Vladimir Delipetar, direktor ispostave Hitne pomoći u Imotskom, kaže da imaju protivotrov kojem je istekao rok trajanja, ali su im u Zavodu za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije rekli da se može koristiti.

- Nažalost, treba znati da svaki protivotrov ima velike nuspojave i treba ga davati prvenstveno u bolničkim uslovima. Lekar koji je primio dečaka u subotu nakon pregleda zaključio je da je bolje uputiti dete za Split i u bolničkim uslovima krenuti u lečenje - kazao je Delipetar.