');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

GDE JE MIŠA BANANA? Ministarstvo čeka odgovor da li je u Brazilu uhapšen NAJMISTERIOZNIJI LIK BALKANSKOG PODZEMLJA

Jedan Srbin uhapšen je prošle nedelje u Brazilu sa lažnim pasošem, a spekuliše se da je u pitanju Rodoljub Radulović (69), zvani Miša Banana, lice s poternice, u Srbiji optužen kao drugi čovek narko-klana Darka Šarića.

Rodoljub Radulovic Misa Banana _050213_RAS foto public Foto: Public / RAS Srbija
Rodoljub Radulovic Misa Banana _050213_RAS foto public

Vest o hapšenju Radulovića koju su preneli pojedini mediji odjeknula je juče u srpskoj javnosti, s obzirom na to da se radi o jednoj od najmisterioznijih ličnosti balkanskog podzemlja.

I Darko Šarić se policiji predao u Južnoj Americi, ali nikada nije precizirano gde tačno
Foto: Profimedia
I Darko Šarić se policiji predao u Južnoj Americi, ali nikada nije precizirano gde tačno

Odgovarajući na novinarska pitanja o ovim spekulacijama, ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da ministarstvo zvanično obaveštenje o hapšenju okrivljenog za šverc kokaina zasad nema.

- Sve dok nadležno ministarstvo iz Brazila ne obavesti Ministarstvo pravde Srbije da je lice uhapšeno i da li postoje zahtevi za izručenje, Ministarstvo pravde ne raspolaže nikakvim podacima. Imamo informacije iz medija i onoliko koliko nam je poznato zasada, u toku je postupak utvrđivanja identifikacije da li se radi o licu koje se nalazi na poternici - rekla je ministarka i dodala da će o svim sledećim koracima obavestiti javnost.

Kotoranin Rodoljub Radulović (69) sigurno je jedan od nekoliko najznačajnijih begunaca sa srpske liste najtraženijih osoba. Viši sud raspisao je za njim potragu 2011. godine, kada je, nakon što je sprovedena akcija "Balkanski ratnik", otkrivena mreža Darka Šarića. Od tada mu se sudi u odsustvu za šverc 5,7 tona kokaina. Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal Radulovića smešta na drugo mesto u kriminalnoj piramidi - odmah iza Pljevljaka.

U Srbiji nema krivični dosije, ali je bio pod istragama (mahom vezanom za finansijski kriminal) u SAD i u Rusiji. Iz Srbije je pobegao neposredno pre početka masovnih hapšenja Šarićevih ortaka.

U retkim medijskim istupima sebe je predstavljao kao poštenog biznismena. Nikada, međutim, nije objasnio zbog čega je bio osuđivan zbog pomenutih finansijskih mahinacija i koji je bio motiv da svu svoju imovinu u Crnoj Gori u jednom trenutku prebaci na Dragana Dudića Frica, takođe istaknutog pripadnika narko-klana Šarića, koji je kasnije ubijen u Kotoru.

Šariću se godinama sudi u Specijalnom sudu u Beogradu
Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija
Šariću se godinama sudi u Specijalnom sudu u Beogradu

Miša Banana javnosti je poznat i kao osoba koja se više puta susrela sa tadašnjim ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem. Portal "Krik" objavio je snimak njihovog sastanka u jednom prestoničkom restoranu. Dačić, međutim, nikada nije bio privođen niti ispitivan o svojim odnosima sa Radulovićem, a na novinarska pitanja o pomenutom snimku odgovorio je da nije znao da je Radulović pod istragom, niti da je reč o "sumnjivom licu".

Uvozio banane, bavio se tenisom

Iz retkih medijskih napisa o njemu i iz dokumenata do kojih su novinari stigli, može se videti da je Radulović posedovao fabriku za proizvodnju cementa u Abu Dabiju i da je živeo na najmanje tri kontinenta. U Srbiji je bio uvažen kao ozbiljan biznismen koji se, navodno, bavio i uvozom banana. To je ujedno i poreklo nadimka pod kojim je poznat u Srbiji (premda to nije nadimak pod kojim je poznat u krugovima u kojima se kretao). Bio je i predsednik Teniskog saveza Srbije i Crne Gore.