Vesti

0

Plenković: Hrvatska želi da okrene list u odnosima sa Srbijom

Autor: MIM

Izvor: Beta

Plenković: Hrvatska želi da okrene list u odnosima sa Srbijom

Izvor: Foto: Beta / AP

On je tako odgovorio na pitanje novinara o istupanju poslanika Srpske radikalne stranke Aleksandra Šešelja u raspravi na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) i o svom odgovoru na to.

Plenković je ocenio da je danapnji istup Šešelja "nastavak provokacija" koje su počele juče, tokom govora potpredsednice Vlade Hrvatske Marije Pejčinović-Burić.

Premijer je dodao da je "jasno rekao hrvatski stav o tome šta misli o političkim ciljevima Srpske radikalne stranke, njihovim 'postignućima' u 1990-tim godinama, osuđenom ratnom zločincu Šešelju".

"Hrvatski stav je jasan, a to je da želimo razvijati odnose sa Srbijom, ali na način da rešavamo otvorena pitanja, da okrenemo novu stranicu, da bismo razvijali političke i ekonomske odnose. Ovo je nešto što me od strane njegove stranke nije iznenadilo", rekao je Plenković novinarima o Šešelju posle rasprave, prenela je agencija Hina.

 

Plenković: Aleksandar Šešelj je primer izreke da jabuka ne pada daleko od stabla

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je danas u raspravi na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) da je poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Šešelj primer izreke da "jabuka ne pada daleko od stabla" i da je Hrvatska imala "tragediju" zbog politike njegovog oca Vojislava Šešelja i Slobodana Miloševića.

Delegacija Srbije u PSSE uputila je oštar protest predsednici tog tela Lilijen Mari Paskije i tražila hitan sastanak, zbog kako je navela, "skandaloznog" obraćanja Plenkovića koji je, prema saopštenju srpske delegacije, tvrdio da je 90-ih godina Srbija bila agresor, a Hrvatska žrtva.

Plenković je rekao da je otac Aleksandra Šešelja u Hagu osuđen kao ratni zločinac i da je Hrvatska "imala tragediju 90-tih zbog takve politike", prenela je Hina. 

"Zbog politike Slobodana Miloševića moja je zemlja patila - 15.000 mrtvih i 37 milijardi dolara ratne štete", rekao je hrvatski premijer. 

On je dodao da se Hrvatska snažno bori protiv politika koje dovode do hiljada mrtvih, "do tragedija u Hrvatskoj, BiH, na Kosovu, pre toga u Sloveniji i na kraju do tragedije u vašoj vlastitoj zemlji". 

"Činjenica da ste kao stranka nedavno orkestrirali incident u srpskoj skupštini za vreme poseta naše delegacije na čelu s predsednikom Sabora predstavlja konzistentnu politiku. Ali, uprkos vama i takvima, mi smo tu da gradimo normalne dobrosusedske odnose i rešavamo probleme iz prošlosti sa Srbijom. Da gradimo budućnost s onima koji žele graditi budućnost i da jasno kažemo ko je bio ko 90-tih. Mi to znamo, vi ste bili agresor, a mi žrtva", rekao je Plenković.

Aleksandar Šešelj, potpredsednik Srpske radikalne stranke (SRS), rekao je u raspravi da PŠE "treba da se stidi" zbog prisustva premijera Hrvatske, saopštio je SRS.

On je Plenkovića nazvao "vođom neo-nacističkog režima u srcu Evrope u kojoj su Srbi građani drugog reda" i predsednikom političke partije čija je glavna ideologija etničko čišćenje", dodavši da bi "rukovodstvo Saveta Evrope trebalo da se stidi".

"Po mom shvatanju svrha Saveta Evrope su: demokratija, ljudska prava, vladavina prava i antifašizam. A danas, imamo pred nama čoveka koji glorifikuje Jasenovac, koncentracioni logor za sedamsto hiljada Srba, Jevreja i Roma, koji glorifikuje Blajburg", rekao je Šešelj.

Predsednica PSSE Lilijen Mari Paskije je, prema navodima hrvatske agencije Hina, prekinula izlaganje Šešelja.

"Moram vas prekinuti. Molim vas da poštujete gosta i promenite ton, na što sam vas i juče upozorila", rekla je ona.

Plenković je odgovorio Šešelju, navodeći da je on "živi primer izreke da jabuka ne pada daleko od stabla".

"Vi predstavljate političku stranku čiji program i statut, a što ova Parlamentarna skupština treba znati, promoviše program 'Velike Srbije' koja bi uključivala teritorije BiH i Hrvatske", rekao je Plenković.

 

Delegacija Srbije u PS SE traži hitan sastanak zbog izjava Plenkovića

Delegacija Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope uputila je "oštar protest" predsednici tog tela Lilijen Mari Paskije i tražila hitan sastanak, zbog, kako su naveli, "skandaloznog" obraćanja premijera Hrvatske Andreja Plenkovića.

Kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, Plenković je odgovarajući poslaniku Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandru Šešelju tvrdio da je 1990-ih godina Srbija bila agresor, a Hrvatska žrtva.

U saopštenju Skupštine Srbije ocenjuje se da je Plenković tu tvrđu izneo na "krajnje neprimeren način" i da je tvrdnja skandalozna.

"Isprovociran pitanjima o ugroženim pravima Srba u Hrvatskoj, premijer Plenković nastavio je sa uvredama na račun države Srbije", navodi se u saopštenju.

Delegacija Srbije ocenila je da Paskije nije reagovala pravovremeno i da je prekršila pravila o radu time što je dozvolila Plenkoviću da nastavi, kako su naveli, "sramno izlaganje".

"Na ovaj način, on je izbegao da odgovori na suštinski važna i nerešena pitanja srpske nacionalne manjine, koja Hrvatska gura pod tepih, a konstatovao ih je i ECRI izveštaj o Hrvatskoj iz aprila ove godine. Dosadašnja praksa u PS SE ne beleži da jedan premijer drži predavanje poslaniku PS SE, kršeći osnovni princip slobode govora", navodi se u saopštenju.

SRS je ranije danas saopštila da je Aleksandar Šešelj na sednici rekao da PS SE "treba da se stidi" zbog Plenkovićevog prisustva i da je on premijera Hrvatske nazvao ;"vođom neo-nacističkog režima u srcu Evrope u kojoj su Srbi građani drugog reda" i predsednikom političke partije čija je glavna ideologija etničko čišćenje".

Šešelj je takođe kazao da su Hrvati tokom operacije "Oluja" okupirali srpsku teritoriju, ubili oko hiljadu i proterali gotovo pola miliona Srba i ocenio da je sramno što se godišnjica "Oluje" u Hrvatskoj proslavlja kao nacionalni praznik.

U saopštenju SRS se navodi da je Plenković replicirao da je predsednik SRS Vojislav Šešelj "osuđeni ratni zločinac", da se Aleksandar Šešelj zalaže za "Veliku Srbiju", da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju i Kosovo, kao i da je "odgovorna za ratove".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR