Region

0

Vlada Makedonije zadovoljna odlukom EU, ostaje na reformskom kursu

Autor: MIM

Izvor: Beta

Vlada Makedonije zadovoljna odlukom EU, ostaje na reformskom kursu

Izvor: Foto: Beta / AP

"Pred nama je konkretan cilj… Sada građani Makedonije mogu da kažu snažno i slobodno 'DA', za evropsku Makedoniju! Snažno 'DA' za makedonsku budućnost, za našu zajedničku budućnost", piše u saopštenju.

Po makedonskoj vladi, "EU i lideri svih zemalja članica prepoznali su Republiku Makedoniju kao zemlju pozitivnih promena, dinamičnog procesa reformi, inkluzivnosti i društvenog dijaloga".

Makedonija je, piše dalje, prepoznata kao "država koja snažnom, dobronamernom političkom voljom rešava sporove sa susedima, i zemlja je građana koji su pokazali da imaju jasno izraženu evropsku viziju".

"Put reformi i izgradnja naše zemje kao države evropskih pravila, nepovratan je proces", istakla je Vlada Makedonije.

Po makedonskim medijima, Savet ministara EU danas posle podne je, posle duže debate, odlučio da preporuči uslovan datum za početak pregovora Makedonije u junu 2019. godine.

Da bi počeli pregovori, Makedonija mora da sprovede "hitne reformske prioritete", kao i sporazum s Grčkom o rešavanju međusobnog spora, da dobije pozitivan izveštaj Evropske komisije i odluku Saveta EU o početku pregovora.

 

EU: Makedonija i Albanija će otvoriti pristupne pregovore u junu 2019. uz uslove

Ministri Evropske unije (EU) su se danas u Luksemburgu saglasili da pristupni pregovori sa Albanijom i Makedonijom budu otvoreni u junu 2019. godine, ali će morati da budu ispunjeni određeni uslovi, saopštila je Bugarska, zemlja koja predsedava Unijom do 1. jula.

"Države članice predstavile su put ka otvaranju pristupnih pregovora Makedonije i Albanije u junu 2019. godine", navelo je Bugarska na Tviteru.

Austrijski ministar Gernot Blimel objasnio da je zatraženo od Komisije da pripremi teren za početak pregovora 2019. godine, i da će određeni uslovi morati da budu ispunjeni.

Tu odluku su ministri za evropske poslove ;doneli tokom napetog sastanka zbog uzdržanog stava Francuske i Holandije, kažu dva evropska izvora.

U postizanju sporazuma o odlaganju na godinu dana je posredovaoi šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn, rekao je jedan od izvora.

"Bilo je teško", napisao je nemački ministar Mihael Rot na Tviteru.

Pregovori o pristupanju mogu početi u junu 2019, posle evropskih izbora, ako dve zemlje-kandidata budu i dalje napredovale u reformama koje zahteva EU, posebno Albanija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Tu odluku ministara za evropske poslove će morati da potvrde ministri inostranih poslova na osnovu izveštaja o proceni napretka Evropske komisije, kaže se u sporazumu.

Formalno otvaranje pregovora biće odlučeno tek krajem 2019. godine, na međuvladinoj konferenciji, dodao je isti izvor.

Sporazum Makedonije s Grčkom o rešenju spora oko naziva pozitivno je uticao na deblokiranje rezervi najuzdržanijih država, naveli su diplomatski izvori.

Međutim, taj sporazum mora u Makedoniji ipak biti podnet na referendum čiji je ishod neizvestan, a nacionalistička desnica već poziova da se glasa "Ne".

Rezultat tog referenduma biće odlučujući za otvaranje pristupnih pregovora sa EU i za proces integracije Makedonije u NATO.

Ako makedonska vlada pre referenduma ne sprovede ustavnu reviziju da bi primenila sporazum s Grčkom, "poziv u NATO se poništava i pregovori sa EU ne počinju", upozorio je grčki premijer Alekis Tsipras.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR