Komentara: 32
Pregleda: 28062

Hrabro srce Daniela Budaia prestalo je da kuca

29.06.2018. u 10:47h > 14:52
Izvor: Subotica.com
Jutros oko 4 časa Daniel Budai, učenik OŠ "Jovan Mikić", izgubio je borbu sa teškim zdravstvenim izazovima sa kojima se praktično čitavog, suviše kratkog života suočavao. Hrabri Daniel (15) je, po rečima najbližih, osmeh zadržao do kraja.
Hrabro srce Daniela Budaia prestalo je da kuca

Umesto da najlepše đačko doba provodi sa svojim vršnjacima, našeg sugrađanina Daniela Budaia, učenika sedmog razreda OŠ „Jovan Mikić“, bolest je prikovala za kućni prag. Zbog teškog oboljenja srca i pluća, Daniel nastavu je pohađao od kuće, a jedina šansa da ponovo bude među svojim drugovima je bila transplatacija oba organa.

Da sudbina bude još teža, otac ga je ostavio pre desetak godina, a jedina podrška u borbi sa bolešću mu je bila majka Monika, koja i pored svog truda i rada jedva je uspevala da im obezbedi ono najosnovnije da bi preživeli.

- Danielovi problemi sa zdravljem počeli su pre sedam godina, dugo je kašljao i kada mu je urađen EKG videlo se da ima više od šuma na srcu. Od tada se lečio na Dečijoj klinici u Tiršovoj u Begradu, gde su mu ustanovljeni problemi sa srcem, tačnije anomalija mitralne valvue praćene značajnom mitralnom regurgitacijom. Prvo su nam govorili da će moći da prođe samo sa operacijom, ali ispostavilo se da je jedino rešenje transplatacija srca i pluća – priča majka Monika.

- Kontaktirali smo klinike u Beču, Budimpešti, u Nemačkoj, Holandiji, Hjustonu, ali ne znamo i nije nam jasno koga je bolnica kontaktirala. RFZO mu je odobrila lečenje, međutim, sada je kasno za sve. Zahvalni smo svima koji su bili uz Daniela i njegovu majku i koji su na sve načine pokušali da mu ulepšaju i produže život – kažu u Udruženju "Roditelji Subotica".

Da bi Daniel otišao na transplantaciju bilo je potrebno da se prikupe značajna novčana sredstva i u tome je porodica Budai trebala pomoć humanih sugrađana. U akciju prikupljanja postepeno se uključivao sve veći broj ljudi, iz Danielove škole, iz udruženja "Roditelji Subotice", organizovana su razna dešavanja gde su ili namenski prikupljana novčana sredstva ili su se nalazile kutije putem kojih se moglo donirati. Sredinom juna Daniel je konačno dobio i SMS broj za donacije. Prikupljali su dobri ljudi pomoć za Danielovu operaciju, ali i za svakodnevne životne potrebe kao što su hrana, hemija, ogrev, potrepštine za školu...

Akcija je iz dana u dan imala sve veću podršku, ali nažalost vreme je za Danijela neumitno teklo, borio se zajedno sa svojim najbližima da produži život i dosanja svoj san da ponovo bude zdrav i da se igra sa svojim vršnjacima, da ponovo sedi u svojoj školskoj klupi.

Nažalost sudbina je htela drugačije, Daniel je izgubio borbu sa teškim životnim iskušenjima, zaspao je i nije se više probudio. Njegovi najbliži kažu da ni u poslednjim trenucima nije skidao osmeh sa lica, borio se kao pravi lav! Preminuo je u Univerzitetskoj dečjoj bolnici u Tiršovoj u Beogradu.

Daniel će biti sahranjen u ponedeljak na Aleksandrovačkom groblju.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 32
Pregleda: 28062

Povezana vest

Povezane teme

in memoriam

daniel budai

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.