Vesić: Borimo se protiv zloupotrebe u privatnim vrtićima 1Foto: Beoinfo (arhiva)

Gradski odbornici usvojili su na današnjoj sednici Odluku o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice na teritoriji grada za 2018/2019. godinu.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je Grad Beograd ponosan na odluku koja je doneta pre tri godine, jer sada 14.500 dece ide u privatne vrtiće, uz subvenciju grada. Ipak, on je ukazao na činjenicu da sada pojedini privatni vrtići ne dostavljaju tačne podatke o broju dece jer postoje podaci o tome da je u pojedinim vrtićima 95 odsto dece prisutno, dok je taj procenat u državnim vrtićima oko 60 odsto, navodi se u saopštenju.

– Zbog toga smo uveli sankcije za one koji lažno prijave boravak deteta, a to je oduzimanje prava na subvenciju. Do kraja godine pooštrićemo kriterijume za vrtiće, pa će morati da ispunjavaju strožije uslove nego sada. Ko želi subvenciju grada, mora da bude u istom sistemu kao državni vrtići – rekao je Vesić.

On je dodao da Grad želi da stimuliše one koji odgovorno rade ovaj posao, ali i da ukida nelojalnu konkurenciju. U gradskim vrtićima sada ima oko 70.000 dece, naveo je Vesić, dok je 2014. godine taj broj iznosio 58.000.

Grad Beograd će nastaviti da subvencioniše deo troškova boravka dece u privatnim vrtićima i narednih godinu dana, ali zahtevaće veću odgovornost privatnih vrtića, izjavio je danas gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak. On je obrazlažući ovu odluku pred odbornicima u Skupštini grada Beograda, pojasnio da je potrebno oštrije regulisati sve obaveze koje vrtići imaju.

– U decembru prošle godine sistem refundacije maksimalno smo pojednostavili, pa sada sve isplate idu redovno i sa samo jednim obrascem godišnje, bez daljih obaveza za roditelje. Sada uvodimo rigorozniju kontrolu podataka koje nam vrtići dostavljaju o broju dece – rekao je Gak.

On je ponovio da je više puta apelovao na privatne vrtiće da je, budući da su zahvaljujući ovoj odluci grada višestruko uvećali svoje poslove, fer da nedolazak dece obračunavaju onako kako to Grad radi u državnim vrtićima. Kako je rekao, neki su to prihvatili, neki nisu, ali „grad neće tolerisati iskorišćavanje ove odluke”. Gak je poručio da je Grad Beograd uspeo da smanji listu čekanja za vrtiće umnogome zahvaljujući saradnji sa privatnim vrtićima. Grad Beograd refundira do 80 odsto od ekonomske cene vrtića, što iznosi do 22.361 dinar po detetu mesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari