Komentara: 3
Pregleda: 2479

Glumac Brajan Koks dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka"

29.06.2018. u 14:02h
Izvor: Subotica.com
Nagradu "Aleksandar Lifka", koju Festival evropskog filma Palić dodeljuje za izuzetan doprinos evropskom filmu, pored velikana Radeta Šerbedžije, ove godine će primiti cenjeni evropski i holivudski glumac Brajan Koks.
Glumac Brajan Koks dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka"

Glumac Brajan Koks (Brian Cox) rođen je 1946. godine, u škotskom gradu Dandi. Od 1965, kada je počela njegova profesionalna karijera, menjao je pozorišne scene, igrao klasike i razvijao svoj talenat, a uz napredovanje u teatru, osvajao je televiziju i film.

Na filmu je debitovao kao Lav Trocki, u biografskoj drami "Nikolaj i Aleksandra" o poslednjoj ruskoj carskoj porodici. Pažnju na svoj talenat skrenuo je filmom "Lovci na glave", tumačeći lik serijskog ubice Hanibala Lektora. Sa Loučem je snimio "Skriveni raspored" i bio deo hit filmova "Rob Roj" i "Hrabro srce" u režiji Mela Gibsona. Sa Morganom Frimenom je igrao u "Lančanoj reakciji" i "Poljubi devojke", dok je sa Danijelom Dej-Luisom u "Bokseru".

Krajem devedesetih i početkom 21. veka, snima po tri do četiri filma godišnje, uglavnom za američke producente i holivudske studije. Pažnju publike i kritike privukla je serija "Nirnberg", u kojoj je igrao Hermana Geringa i za tu ulogu osvojio "Emi" nagradu i nominaciju za Zlatni globus.

U nizu negativaca koje je Koks često igrao u karijeri, ističe se Agamemnon u spektaklu "Troja", a bio je i Vilijam Strajker u "Iks-ljudi 2". Igrao je kod Vudija Alena i Dejvida Finčera u filmu "Zodijak" i tumačio lik ruskog špijuna Ivana Simonova u akcionoj komediji "Opasni penzioneri".

Pre osam godina, Koks je boravio u Srbiji. U Beogradu je snimao rediteljski debi glumca Rejfa Fajnsa "Koriolan". Gledali smo ga i u "Planeti majmuna: početak", a prošle godine odigrao je jedan od najvećih izazova u svojoj dosadašnjoj filmskoj karijeri, britanskog premijera Vinstona Čerčila u drami "Čerčil Džonatana Teplickog".

Brajan Koks biće gost predstojećeg 25. Festivala evropskog filma Palić, koji će se održati od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici, tokom kojeg će mu prestižna nagrada "Aleksandar Lifka" biti uručena.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2479

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

palićki filmski festival

aleksandar lifka

priznanje aleksandar lifka

filmski festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.