Plenković: U Hrvatskoj neće biti kontrolnih centara za migrante 1Foto: Fonet/AP

U Briselu je završio dvodnevni summit. Razgovaralo se o mnogim temama, a dominirala je migrantska kriza, prenosi HRT.

U Hrvatskoj neće biti kontrolnih centara za prihvat migranata, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković pre početka drugog dana samita, piše HRT.

Čelnici 28 država članica EU-a postigli su u ranim jutarnjim satima nakon gotovo celonoćne rasprave kompromis oko pitanja migracija, dogovorivši uspostavu zajedničkih centara za obradu zahteva za azilom na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar EU-a. Tim je kompromisom prevladano protivljenje – Italije.

-U Hrvatskoj ih neće uopše biti, oni će biti tamo gde će pristajati brodovi, dakle govori se o iskrcavanju ljudi s brodova, odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje je li Hrvatska spremna učestvovati u uspostavi kontroliranih centara.

Plenković je rekao da je o pitanju migracija postignut celoviti kompromis u koji su uvrštene zabrinutosti zemalja na srednjomediteranskoj ruti, Italije i Malte.
Izrazio je zadovoljstvo što je u zaključke uvrštena rečenica koja je Hrvatskoj jako bitna, a govori o jačanju s
aradnje u pogledu readmisije i povratka te razmene informacija s državama jugoistočne Europe o sprečavanju ilegalnih migracija.

U vezi sa zaključcima o kontrolnim centrima, Plenković kaže da je reč o svojevrsnom uspostavljanja onoga što se danas događa na nekakvoj ad-hoc bazi s obzirom na brodove koji dolaze u EU.

Plenković je rekao da Hrvatska nezavisno o ovim zaključcima radi na svojim kapacitetima za prihvat izbeglica i migranata. Imamo centar u Zagrebu i u Kutini, te kapacitete moramo podići nezavisno o ovim zaključcima, rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari