Merkel: Grčka i Španija će preuzeti nazad migrante

Merkel, koja je zbog situacije s migrantima na udaru kritika u Njemačkoj, čak i unutar svoje vladajuće koalicije, jučer je rekla kako je migrantsko pitanje „izazov koji može odlučiti sudbinu EU-a“ (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas kako su Grčka i Španija izrazile spremnost da prihvate nazad izbjeglice i migrante registrirane u tim državama, a koji su zatim otišli u Njemačku, prenose agencije.

Nakon samita Evropske unije u Briselu, Merkel je rekla kako su se Grčka i Španija, sa čijim liderima je imala sastanke u Briselu, saglasile da ubuduće preuzmu migrante koji su prethodno registrirani kod njih, a kasnije su uhvaćeni na njemačko-austrijskoj granici, prenijela je agencija AP.

Merkel, koja je zbog situacije s migrantima na udaru kritika u Njemačkoj, čak i unutar svoje vladajuće koalicije, jučer je rekla kako je migrantsko pitanje „izazov koji može odlučiti sudbinu EU-a“.

U Njemačkoj se pojačao politički spor zbog migranata, uz strahovanje kako bi nesloga ministra unutrašnjih poslova Horsta Seehofera i Angele Merkel oko migracione politike mogla oboriti Vladu.

“Koalicija voljnih”

Seehofer je zatražio da njemačka zatvori granicu za izbjeglice registrirane u nekoj drugoj državi EU-a ili im je u Njemačkoj odbijen zahtjev za azil.

Lideri 28 članica Evropske unije su na samitu u Briselu jutros postigli dogovor o migracijama, poslije prijetnje Italije da će blokirati zajednička saopćenja ako njeni evropski partneri ne preuzmu precizne obaveze za prijem migranata.

Detalji dogovora o formiranju, na prijedlog Angele Merkel, „koalicije voljnih“ država za prijem migranata, nisu saopćeni.

No, francuski predsjednik Emmanuel Macron je novinarima rekao kako je „evropska saradnja pobijedila“ i ocijenio kako je „iskazana solidarnost sa zemljama prvog ulaska“.

Izvor: Agencije