Aja Jung: Ne znam ko je Damir Handanović a ni čemu služi CEBEF 1Foto: Miroslav Dragojević

Sa naslovom „Šta kaže SNS Apel 1.000 za novog Pink direktora ustanove kulture grada?“, na redakciju Danasa stiglo je saopštenje Saveta za kulturu Srpskog pokreta Dveri u kojem stoji da je krug beogradskih umetnika zapanjeno primio vest da će hitmejker Damir Handanović u narednom periodu organizovati festivale elitne kulture To su, podsetimo, Fest, Bemus, Belef, Sofest ali i doček Nove godine u prestonici.

Međutim, većina sagovornika koje je Danas juče pokušao da kontaktira nisu bili u mogućnosti da prokomentarišu postavljenje novog direktora. Slobodan Nakarada, direktor Muzeja savremene umetnosti, nije bio u ovoj instituciji zbog radnih obaveza. Glumca i direktora Beogradskog dramskog pozorišta Slobodana Ćustića smo dobili u momentu kada je kretao na službeni put ali je obećao da će danas moći da nam da svoj komentar, a Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, nije mogla ništa da nam kaže jer je u velikoj gužvi zbog tekućih obaveza oko institucije koju vodi, zato što nije u materiji, ne zna dovoljno o svemu, te i ne može da iskaže validan stav. Glumac i direktor UK Vuk Karadžić Svetislav Bule Goncić nije želeo da komentarište novog direktora CEBEF-a. Kaže da je o tome nešto čuo na televiziji ali da ga to uopšte ne zanima

– Apsolutno me ne zanima. Imam dovoljno svojih problema. Ne znam gde sam, niti znam ko je taj čovek. Nikad u životu nisam čuo za njega jer se ne bavim tom scenom.

Na potpitanje zar ne bi trebalo da ga kao radnika u kulturi zanima ko je na čelu CEBEF-a, Svetislav Goncić je bio izričit da ne želi da komentariše i da ga pitanjima bespotrebno uvlačimo da o tome zauzima bilo kakav stav.

Jedino je direktorka Beogradskog festvala igre Aja Jung odgovorila. Ona smatra da je CEBEF kao telo nepotreban, a što se tiče njegovog novog direktora Damira Handanovića, kratko je prokomentarisala

– Ja ne znam ko je Damir Handanović. Ne znam ni ko je bio pre njega na čelu CEBEF-a, a ne znam ni čemu služi CEBEF. Smatram da svi festivali moraju imati sopstvene kapacitete za selekciju, organizaciju i produkciju – konstatovala je Aja Jung.

Savet za kulturu srpskog pokreta Dveri podsetio je da je Grad Beograd imenovao Damira Handanovoća na funkciju direktora CEBEF-a, a da se oni oštro protive ovakvom nečuvenom kadriranju jer, kako navode, zastupaju politiku istinskih vrednosti na srpskoj kulturnoj i umetničkoj sceni. „Handanović nema biografiju koja bi ga kvalifikovala za ovakvo rukovodeće mesto u kulturi. Među potpisnicima podrške Aleksandru Vučiću na gradskim izborima 1.000 intelektualaca i javnih radnika (a među njima i značajnih umetnika i radnika u kulturi) ima dovoljno kompetentnih i stručnih ljudi, čije biografije podržavaju rukovodeću poziciju u CEBEFu. Kako je moguće da ni jedna od tih ličnosti nije postavljena na mesto direktora?“, pitaju se u saopštenju Deveri i pozivaju potpisnike spiska „1000 intelektualaca“ koji su podržali Aleksandra Vučića na beogradskim izborima da dignu svoj glas. „Srpski pokret Dveri poziva sve umetnike koji su na spisku ‘1000 intelektualaca’ podržali Aleksandra Vučića na beogradskim izborima, da dignu glas protiv ovog skandaloznog kadriranja, ili da zauvek zaćute. Sada je pravi trenutak da taj svoj potpis javno i povuku, ili da se u organima svoje stranke izbore za dostojnije kadriranje na srpskoj umetničkoj sceni“, stoji između ostalog u saopštenju Saveta za kulturu srpskog pokreta Dveri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari