SLAVLJE U KUĆI KOŠARKE

SREBRNE KOŠARKAŠICE: Nije bitna medalja, već način na koji smo je osvojile (KURIR TV)

Košarka -

U Kući košarke, odražana je konferencija za medije i prigodan koktel u čast mladim reprezentativkama Srbije, koje su nedavno, na Evropskom prvenstvu u Šopronu, osvojile srebrnu medalju.

Devojke je prvo pozdravio Dejan Tomašević, generalni sekretar KSS, koji je istakao:

– Obično na ovom mestu sedi predsednik Saveza, ali on je trenutno na službenom putu. I ja vam, u njegovo, svoje i u ime svih ljudi iz Košarkaškog saveza, od srca čestitam na sjajnom rezultatu. Pitanje svih pitanja, od kako smo došli u Savez, je da li treba u mlađim kategorijama forsirati rezultat ili praviti igrače za A selekciju. Mislim da je najbolje kada se uradi jedno i drugo. Siguran sam da će mnoge od vas vrlo brzo biti i u A selekciji. A već ste osvojile dve medalje i već sada stičete naviku, što je fenomenalna stvar. Mi zaista mnogo očekujemo od ženske košarke. Između ostalog, zato smo se prihvatili organizacije Evropskog prvenstva, sledeće godine u našoj zemlji i mislim da ste vi da napravile sjajnu uvertiru. Od srca vam želim da mnoge od vas postanu i seniorske reprezentativke i da ostvarite sve što ste želele kada ste počinjale da trenirate.

foto: Kss.rs

Uz čestitke selektoru Milošu Pavloviću i njegovom stručnom štabu, Tomašević je zaključio priču rečima:

– Nije bitno samo osvojiti medalju, već i način na koji se dolazi do tih sjajnih rezultata. Činjenice da su vam i sve druge selekcije čestitale i na ulasku u polufianle i finale, pa i sjajno vas dočekale kada ste se vratile posle poraza u finalu, siguran sam da će biti još medalja.

foto: Kss.rs

Ana Joković, potpredsednica KSS zadužena za žensku košarku, bila je sve vreme uz tim u Šopronu. Sada je rekla:

– Najvažniji je kontinuitet osvajnja medalja kada je ženska košarka u pitanju, ovo nam je četvrta medalja u nizu, kako u seniorskoj konkurenciji, tako i u mlađim kategorijama. Ovde imamo pet devojaka koje već dve godine zaredom osvajaju medalje. Očekujem da se već u bliskoj budućnosti nađu u A timu. Pre dve godine smo igrali polufinale, izgbili od Italije na produžetke, zbog nekih drugih stvari. A 2014. smo igrali za bronzu protiv Italije, kada nam je poništen regularan koš i kada je trebalo da osvojimo bronzu. Mlađe selekcije treba da služe da se kroz njih prave igrači, ali igrači ne mogu da se naprave bez rezultata. Sve čestitke „jadrankama“, kako je Nevena Naumčev nazvala tim, kao i Milošu i njegovom stručnom štabu.

foto: Kss.rs

Pre bilo kakve priče, selektor Miloš Pavlović se izvinio svima u ime devojaka koje nisu mogle da dođu na prijem u Kuću košarke.

– Bez obzira na to, za mene teško finale, mislim da smo ostvarili ogroman uspeh. Pre svega, zato što je u kontinuitetu osvojena još jedna medalja, zato što je sistemski rad došao do izražaja i ponovo smo bili u situaciji da igramo veliko finale i da pokušamo a kreiramo naviku da igramo za visok plasman i da se toga više ne plašimo. Vrlo sam zadovoljan ponašanjem devojaka, odnosom tokom kompletnih priprema, samo mi znamo koliko je bilo teško od početka i koliko je bilo nekih nesigurnosti. Uspeli smo sve to da prevaziđemo. Svi ste videli kako je to izgledalo na terenu, kako su se dvojke borile. Od srca im čestitam. One su prve ispred jednakih koje su donele sve ovo i omogućile nama iz stafa da radimo svoj posao na najbolji mogući način.

foto: Kss.rs

Selektor se zahvalio Košarkaškom savezu Srbije na uslovima koje su imali tokom priprema i takmičenja.

– Odgovorno tvrdim da su iz godine u godinu sve bolji. Nastavićemo da radimo svoj posao, a uz njihovu podršku garantujem da ćemo rasti iz godine u godinu, u svim selekcijama.

Kapiten Ivana Katanić, inače članica idealne petorke, je dodala:

– Hvala svima, ovo je veliki uspeh za nas. Presrećne smo što smo uopšte ušle u finale. Naravno, ostaje žal što nismo osvojile zlato, ali biće prilike dogodine.

foto: Kss.rs

Teodori Turudić, sjajnom krilu reprezentacije Srbije, ostao je najteži zadatak – da se posle svega rečenog ne ponavlja. Zato je kratko konstatovala:

– Hvala svima koji su bili uz nas, posebno devojkama i stručnom štabu. Ostvarili smo veliki uspeh, dogodine možda bude bilo i bolje.

Po završetku konferencije, Košarkaški savez Srbije iznenadio je vicešampionke Evrope tortom u obliku košarkaške lopte.

foto: Kurir Sport / Jovana Marković

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track