NIKAD LUĐA TEORIJA ZAVERE: Šta sadrži poklon koji je Putin dao Trampu? (VIDEO)
Foto: AP/Alexander Zemlianichenko

nije prijateljski

NIKAD LUĐA TEORIJA ZAVERE: Šta sadrži poklon koji je Putin dao Trampu? (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Vladimir Putin je američkom kolegi Donaldu Trampu poklonio vredan poklon - fudbalsku loptu s ovogodišnjeg Svetskog fudbalskog prvenstva u Rusiji.

Putin je Trampu loptu poklonio u Helsinkiju na zajedičkoj konferenciji za medije.

Ovaj lep i prigodan poklon je znak dobre volje i diplomatskih odnosa, ali mnogi rusofobi pitaju da li je lopta samo poklon ili nešto više - možda čak i neka vrsta špijunskog uređaja. Kažu da to ne bi bilo čudno, s obzirom na činjenicu da je Rusija razvila neke od retkih prislušnih uređaja i metoda na svetu, pa tvrde da bi poklonjenja lopta mogla da opasni Trojanski konj.

Upravo iz takvih razloga američka tajna služba će detaljno pregledati loptu. Zapadni mediji podsećaju na poklon koji su Sovjeti dali Amerikancima 1945. godine. U poklon je diskretno bio umetnut inventivni i suptilni transmiter koji je tako skriven bio u uredu američke ambasade sedam godina. Otkriven je samo zahvaljujući ludoj sreći.

Na samom završetku Drugog svetskog rata ruska deca su američkom ambasadoru poklonila veliki, ručni rad, drveni pečat SAD. Ambasador ga je stavio na zid u svojoj kancelariji bez da je znao da je u njemu skriven uređaj za prisluškivanje. Sovjeti su prisilili pronalazača Leona Teremina da dizajnira poseban mehanizam koga su stavili u poklon, piše Biznis Insajder.

Ovom uređaju nije bila potrebna nikakva energija, a nije emitovao nikakve signale, a svo vreme skriveni mikrofon u poklonu je snimao sve razgovore koji su se vodili u kancelariji. Uređaj je uz pomoć radio-frekvencije preuzimao sve zvuke u kancelariji.

Bio je potpuno skriven sve dok britanski špijuni, koji su prisluškivali Ruse, nisu primetili ambasadorove razgovore. Uređaj je bio prvi takve vrste, a slični njemu kreirani su tek decenijama kasnije. Amerikanci taj put nisu znali šta se događa, a u sličnim nejasnoćama nalaze se i sada, posebno vezano uz moguće "sonične napade" koje su doživjeli Amerikanci u inostranstvu za šta oni opet krive Rusiju.

Naime, zaposleni u amerikom Stejt departmentu imali su niz simptoma nastalih zbog uticaja zvučnih frekvencija na sličan način koji je prouzrokovao i povrede mozga u Kini i Kubi.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track