USTAŠKI PIR NA TRGU BANA JELAČIĆA NARUČILI FUDBALERI HRVATSKE: Modrić, Rakitić i ekipa su imali samo jedan uslov za proslavu u Zagrebu! (VIDEO)
Jutjub, Foto: Printskrin

Promenili odluku organizatora

USTAŠKI PIR NA TRGU BANA JELAČIĆA NARUČILI FUDBALERI HRVATSKE: Modrić, Rakitić i ekipa su imali samo jedan uslov za proslavu u Zagrebu! (VIDEO)

Fudbal -

Na insistiranje fudbalskih reprezentativaca Hrvatske, i suprotno zvaničnom programu, hrvatski pevač Marko Perković Tompson nehotice se pretvorio u kljucnog aktera dočeka "vatrenih" u Zagrebu, komentar je hrvatskog portala Index.hr povodom istaknute pozicije koja je data pevaču na dočeku.

Portal napominje da su se strani mediji pitali šta ekstremno desni pevač, poznat po koketiranju s ustaštvom, radi u društvu svetskih vicešampiona i podseća da su njegovi koncerti zabranjeni ili otkazani u Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Sloveniji...

Kako navodi, Tompson se "slučajno" pojavio na aerodromu i tamo se ukrcao u autobus s fudbalerima, od kojih su neki odmah oduševljeno objavili fotke na društvenim mrežama na kojima s njim poziraju.

Onda je neko vreme bio i centralna figura televizijskog prenosa, tokom kojeg se mogao čuti i razgovor između Tompsona i kapitena reprezentacije Luke Modrića, koji je u tom trenutku rekao da je prvi uslov fudbalera bio Tompsonov nastup na Trgu bana Jelačića, dodaje Index.hr.

Kada se autobus s reprezentacijom konacno kroz neverovatnu gužvu probio dovoljno blizu pozornice na Trgu bana Jelačića, činilo se da je u toj masi nestao i Tompson, navodi portal.

Međutim, dodaje, igrači su ga u jednom trenutku pozvali na pozornicu, na kojoj je otpevao a kapela verziju svoje pesme "Lijepa li si", koja je proteklih godina postala nezvanična himna hrvatske fudbalske reprezentacije.

Index.hr primećuje da su "Tompsonovu istaknutu poziciju" u celodnevnom slavlju zabeležili su i pojedini strani mediji, pitajući se šta jedan ekstremno desni pevač, poznat po svom koketiranju s ustaštvom, radi u društvu svetskih vicešampiona u fudbalu.

"Tome se ne treba čuditi ako se zna da ostatak Evrope nije tako blagonaklon prema Tompsonovom liku i delu i načinu kako se dotični najčešće tretira u Hrvatskoj, u kojoj želi da se promoviše u dežurnog izvođača za sve važne nacionalne dogadaje", ocenjuje Index.hr.

Podseća da su Tompsonovi koncerti zabranjeni u Nemačkoj, Holandiji, Švajcarskoj, Sloveniji...

"Tompsonovi koncerti dosad su bili zabranjeni ili otkazani zbog javnog pritiska, izmedu ostalih, u Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Sloveniji, državama u kojima se ovaj izvodač opisuje kao promoter neonacizma i ustaštva, pamti se njegovo pevanje koljačke pesme "Jasenovac i Gradiška Stara", kao i činjenica da mu najveći hit započinje s ustaškim pozdravom", ukazuje portal.

Kao primer navodi da je pre dve godine, krajem jula, odlukom gradskog veća švajcarskog grada Šlirena zabranjen koncert Tompsona.

Podseća i da je švajcarski konzervativni list "Noje cirher cajtung" Tompsona opisao kao izvođača koji "uvek iznova" upada u oči zbog "ultranacionalističkih pogleda na svet" i "veličanja fašističkog režima ustaša".

Index.hr navodi da su se slična obrazloženja mogla čuti i kad je Tompson pokušao da nastupi u Berlinu i Mariboru.

"U Hrvatskoj se na Tompsonovim koncertima okuplja desno glasačko telo, koje, poneseno njegovim pesmama nacionalne tematike, zna da priredi i neverovatne izlive mržnje, kakav je na primer zabeležen na proslavi godišnjice 'Oluje' u Kninu 2015. Tada je masa na Tompsonovom koncertu, nakon što je on svoj hit 'Cavoglave' zapoceo standardnim 'Za dom spremni', glasno skandirala 'Ubij Srbina", naglašava portal.

Zbog svega toga, zaključuje, problematično je bilo jučerašnje "guranje Tompsona u prvi plan" jer on niti je izvođač koji ujedinjuje Hrvate, niti njegovo prisustvo na veličanstvenom dočeku za svetske vicešampione u fudbalu šalje u svet dobru sliku o Hrvatskoj.

Tanjug

Foto: Printskrin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track