Za 13 godina u Republici Srpskoj 50.000 zahteva za pasoš Srbije

Interes građana Republike Srpske za državljanstvo Srbije ne pada, a od otvaranja Generalnog konzulata u Banjaluci 2005. godine do današnjeg dana, preko njega je predato oko 50.000 zahteva za državljanstvo Srbije, čime je obuhvaćeno više od 60.000 građana Republike Srpske.
Za 13 godina u Republici Srpskoj 50.000 zahteva za pasoš Srbije
Foto: 021.rs
Na primer, član porodice može predati zahtev za ostale članove, pišu Nezavisne novine.
 
U Generalnom konzulatu Republike Srbije u Banjaluci kažu da je tokom ove godine do jučerašnjeg dana podneto 3.067 zahteva za državljanstvo Srbije, čime je obuhvaćeno više od 5.000 građana.
 
"U istom periodu prošle godine, podneto je 3.648 zahteva, a u toku cele prošle godine podneta su 6.374 zahteva", rekli su u Generalnom konzulatu za "Nezavisne".
 
Oni su istakli da se može konstatovati da se interesovanje za državljanstvo Srbije nije smanjilo, jer treba imati u vidu sezone godišnjih odmora, kada svake godine dolazi do blagog smanjenja broja zahteva, te činjenice da je u Trebinju otvorena konzularna kancelarija Generalnog konzulata u Banjaluci, u kojoj zainteresovani građani takođe mogu podneti zahteve za državljanstvo.
 
U Generalnom konzulatu kažu da građani prilikom podnošenja zahteva za državljanstvo Srbije ne navode razloge za dobijanje dvojnog državljanstva.
 
"Čitava procedura za dobijanje državljanstva je besplatna, jer je Vlada Republike Srbije 2012. godine donela odluku da snosi troškove republičkih administrativnih i konzularnih taksi, kao i posebnih troškova za građane iz regiona koji žele da dobiju srpsko državljanstvo ili da se iz državljanstva odjave", podsećaju u Generalnom konzulatu.
  • V

    30.07.2018 20:27
    dosta!
    (ne)jasni su motivi davanja srpskog državljanstva građanima tzv. R. Srpske.

    Ovo nije slučaj kao sa hrvatskim i mađarskim pasošima koji se daju pripadnicima manjina okolo.
    Ovde jedna srpska država državljanstvo daje građanima druge srpske države. Tzv. R. Srpska je iz 2 razloga srpska "država" - 1) u BiH, Srbi su konstitutivan narod i 2) tzv. R. Srpska se u svemu ponaša kao samostalna, nezavisna država, naravno ultra-srpska.

    Stoga, ovo je kao da Nemačka deli nemačko državljanstvo Austrijancima.

    Motiv je isključivo dobijanje lojalnih glasača i dalje doseljavanje i promena etničke strukture pre svega u Vojvodini koja od ovoga već trpi.
  • G

    30.07.2018 20:19
    @Ss - jednom da se vi koji samo želite da građane deportujete potpišete pravim imenom.
  • Ss

    30.07.2018 15:34
    Vojvodina republika. Tada će se svako deportovati odakle je došao naručito ti sa Brda Bosne.
    Nisu za život u drugim sredinama jer kultura života na losem nivou i tačka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.