Vujanović se odrekao dela prava ali prihvatio nadoknadu od 1.500 evra do penzije

V. KADIĆ

30. 07. 2018. u 12:15

Bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović odrekao se prava na kancelariju i službenog vozača, ali ne i novčane nadoknade koja mu pripada kao počasnom predsedniku

Вујановић се одрекао дела права али прихватио надокнаду од 1.500 евра до пензије

Filip Vujanović

BIVŠI predsednik Crne Gore Filip Vujanović odrekao se prava na kancelariju i službenog vozača, ali ne i novčane nadoknade koja mu pripada kao počasnom predsedniku. Ovih dana poslanici su izglasali Zakon o predsedniku Crne Gore kojim je predviđeno da lideri države koji su izabrani od 2006. (Vujanović dva puta) stiču zvanje počasnog predsednika. Primaće 70 odsto od plate koju je dobijao u vreme dok je obavljao posao predsednika Crne Gore i 1.500 evra do penzionisanja ili novog zaposlenja.

Bivši šef države po zakonu ima pravo da koristi kancelariju i da ima jednog savetnika i službenika za administrativne i tehničke poslove, kao i pravo na upotrebu službenog vozila sa vozačem ili bez njega, ali i na lično obezbeđenje. U generalnom sekretarijatu saopštavaju da se Vujanović odrekao tih povlastica.


- On neće angažovati vozača, a umesto stalno zaposlenog savetnika, u nameri da se smanje troškovi, za konkretne potrebe sarađivaće sa nadležnim državnim organima, pa će imati samo službenika za administrativno-tehničke poslove. Ovaj službenik je bio radno angažovan u Generalnom sekretarijatu predsednika, a tu će biti i ubuduće sa neizmenjenom zaradom. Bivši predsednik ima obezbeđenje koje, u skladu sa bezbednosnom procenom, utvrđuje nadležni državni organ, saopštavaju u Sekretarijatu, uz podsećanje da je samo troje bivših članova kabineta Filipa Vujanovića tražilo da još 12 meseci primaju državne nadoknade.

VIŠE NOVCA ZA ŠEFA DRŽAVE

Vlada je podnela amandman na rebalans ovogodišnjeg budžeta kojim je predloženo povećanje iznosa za bruto zarade u kabinetu predsednika države Mila Đukanovića za 155.000 evra. Sa dodatnim sredstvima, ukupni budžet te potrošačke jedinice biće 994.000 evra.

PLATA ZAGARANTOVANA

Zakonom o zaradama u javnom sektoru, bivši funkcioneri imaju pravo da godinu dana primaju platu iz državne kase ukoliko ne nađu posao. Bivši predsednik Vujanović imao je šest savetnika, uključujući šefa kabineta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije