Društvo

Hotel Partizan u Niškoj Banji od turističkog bisera do zgarišta

Utvrđivanje uzroka požara koji je u petak uveče zahvatio hotel “Partizan” u Niškoj Banji, još traje, rečeno je u Policijskoj upravi. Izvesno je da je požaru doprineo ljudski faktor, jer činjenica da je hotel godinama tavorio bez struje, isključuje mogućnost neispravnih instalacija.

Vatra je potpuno uništila potkrovlje i sprat ispod, dok su vatrogasci uspeli da sačuvaju prvi i drugi sprat hotela.

Prema kazivanjima meštana Niške Banje, objekat koji gotovo celu deceniju nije imao goste i beznadežno čekao svog novog vlasnika, sve vreme je bio na meti narkomana i beskućnika. Vrata hotela bila su obijena i svako je mogao da uđe i napravi dar-mar, na šta su meštani i predstavnici lokalne samouprave često upozoravali.

Svi u Banji su znali da hotel ima svoje ilegalne posetioce. Nejasno je kako do sada niko tome nije stao na put. Jeste hotel u privatnom vlasništvu, ali valjda je moglo nešto više da se uradi da do požara ne dođe. Sreća je što te večeri nije bilo vetra, jer su varnice prštale na sve strane pa je požar lako mogao da zahvati i obližnju šumu“, kaže jedan od meštana Niške Banje.

Policija je u prethodnih godinu dana više puta intervenisala i po nalogu opštine i po prijavi građana. Obavešten je i vlasnik hotela, koji je do skoro imao svoje privatno obezbeđenje objekta, ali nekoliko meseci unazad objekat je prepušten sam sebi“, objašnjava Miroslav Đokić član opštinskog veča Niške Banje.

Zvanično, vlasnik hotela je Srba Ilić, američki biznismen srpskog porekla, koji je još 2004. godine kupio preduzeće „Srbija turist“ u čijem je sastavu bio i hotel „Partizan“. Vlasnišvo je zatim preneo na brata. Zbog poreskog duga od 105 miliona dinara, Ilićeve firme “Redwood”, postupak je zamrznut kod Poreske uprave. “Partizan” je u dva navrata bio na tenderu za prodaju, ali se niko nije javio. Treći pokušaj prodaje mogao bi biti realizovan neposrednom pogodbom, što se uglavnom radi po znatno nižoj ceni, pa meštani gaje sumnju da je neko podmetnuo požar kako bi smanjio vrednost objekta.

Prema nezvaničnim saznanjima Agenciji za restituciju u međuvremenu se obratila neka porodica koja još iz predratnog perioda polaže pravo na objekat i odgovor Agencije se još čeka“, kaže većnik Đokić.

Do kraja Drugog svetskog rata na ovom mestu nalazio se hotel “Milenković”. Izgradio ga je niški industrijalac Milivoje Milenković od 1935. do 1937. godine. Bio je najveći i za to vreme najmoderniji turistički objekat u mestu. Na površini od oko 5.000 kvadratnih metara mao je 130 postelja, lift, sale za ručavanje i zabavu, terase za sunčanje, sopstvenu poslastičaru, hotelskog lekara, garaže, baštu sa hiljadu stolica, zbog čega je brzo stekao prvorazrednu reputaciju. Hotel je radio tokom čitave godine, a sobe i apartmani morali su da se rezevišu godinu dana unapred. Po veličini i opremljenosti hotel „Milenković“, kasnije „Partizan“, bio je jedan od najlepših i najsavremenijih hotela u Srbiji.

Arhitektonski, hotel je predstavljao čist primer modernizma. Suteren u ravni ulice u kome su smeštene radnje i mezanin sa salom restorana, povezan sa prostranom terasom, bili su prilagođeni terenu u padu. U jeku korišćenja novih materijala nadgradnjom je izmenjena prvobitna fizionomija biseru rane Moderne u ovom kraju.

Posle rata hotelom je gazdovala firma “Srbijaturist”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com