Indija oduzela državljanstvo milionima stanovnika

Indija je oduzela državljanstvo četiri miliona stanovnika države Asam na istoku zemlje koji nisu mogli da dokažu da nisu izbeglice iz Bangladeša.
Indija oduzela državljanstvo milionima stanovnika
Foto: Pixabay
Državljanstvo nije oduzeto samo onim stanovnicima Asama koji su mogli da dokažu da su živeli u toj državi do 1971. godine, kada su nakon rata sa susednim Bangladešom milioni izbeglica prešli u Indiju.
 
Odluka indijskih vlasti bi mogla dovesti do masovne deportacije muslimana iz Asama.
  • pogresan naslov

    30.07.2018 15:51
    Nije drzavljanstvo oduzeto (da se nesto oduzme, prvo treba da se ima).
    Radi se o stvaranju Nacionalnog Registra Gradjana; oni koji su rodjeni na teritoriji Indije (i njihovo potomstvo) - imaju drzavljanstvo - to jest ucice u Registar
    A oni pristigli (posle 1971), to jest oni koji nisu rodjeni u Indiji (i njihovo potomstvo) nece uci u Registar.
    Inace indijsko drzavljanstvo se rukovodi iskljucivo pravom ius sanguinis (Indijac je iskljucivo onaj kome je jedan ili oba roditelja Indijci).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet