Novi zakon ukinuo više od 80 papira koje su porodilje morale da dostave

Zakon o finansijskoj podršci porodicama s decom koji je stupio na snagu 1. jula, ukinuo je 86 dokumenata koje su porodilje morale do sada da prikupljaju.
Novi zakon ukinuo više od 80 papira koje su porodilje morale da dostave
Foto: Pixabay
Kako je saopštio NALED, analizom koju je sprovelo Udruženje vlasnika računovodstvenih agencija utvrđeno je da je od 86 listova raznoraznih fotokopija i originala, čak 80 bilo potpuno nepotrebno
 
Administrativni trošak ove procedure za privredu, zajedno sa procedurom za ostvarivanje prava na naknadu trudnicama, još 2012. procenjen je na više od 690 miliona dinara godišnje i za taj novac je svake godine moglo da bude otvoreno najmanje 1.200 radnih mesta, ukazuje NALED. 
 
"Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom doneo je važan finansijski podsticaj poboljšanju stope nataliteta putem povećanja dodatka za treće i četvrto dete, ali i rešio jednu od najpoznatijih komplikovanih administrativnih procedura - prikupljanje dokumentacije za ostvarivanje prava na porodiljsku naknadu", kažu u NALEDU. 
 
Teret prikupljanja dokumentacije do sada je padao na poslodavca i porodilju, što je, ocenjuju, bio poseban problem za porodilje-preduzetnice. 
 
Prema novoj, automatizovanoj proceduri, porodiljama ostaje da predaju doznaku, rešenje poslodavca o porodiljskom odsustvu i kopiju tekućeg računa
 
Ostale informacije o porodilji pribavljaće lokalne samouprave preko Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO) i utvrđivati osnovicu naknade plate. 
 
Ukinuta je obaveza poslodavcima da isplaćuju zaradu porodiljama i potom zahtevaju refundaciju, tako da će naknadu porodiljama direktno uplaćivati Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, iz državnog budžeta. 
 
"Odgovornost za funkcionisanje sistema je sada u potpunosti preneta na državne i lokalne institucije pa ćemo s posebnim oprezom pratiti primenu novog postupka i ukazivati na probleme kako ne bi bilo narušeno poverenje građana i privrede", poručuje članica Upravnog odbora NALED-a Stanka Pejanović.
  • Milics

    31.07.2018 10:00
    Država je optuživala poslodavce kada su se porodilje žalile da poslodavci zadržavaju pare koje je država na vreme uplatila. Evo prilika da se primeni zakon od pre 8 meseci, a došli smo do toga da će žene sada čekati po 2-3 meseca na isplatu države. Znači država nije govorila istinu i optužila je nepravedno poslodavce. Drugo, lakše je firmama da čekaju kašnjenje od 40.000 tak hiljada nego ženama koje su se tek porodile i kojima je to možda jedini prihod( one koje su neudate/ razvedene, kojima suprug ne radi, itd). Da li neko razmišlja pitam se???
  • Trudnica

    31.07.2018 08:25
    U prvoj trudnoci sam poslodavcu donela jedan papir od doktora da mi je otvoreno porodiljsko i ni o cemu vise nisam brinula. Platu sam dobijala kada i ostali zaposleni u firmi. U pitanju je privatna firma koja posluje savesno. Uskoro treba ponovo da otvaram porodiljsko i koliko vidim sve cu morati sama, a isplate pretpostavljam da ce da kasne, nadam se da gresim.
  • Milena

    31.07.2018 06:58
    Stimulativan?
    Lepo je sto je NALED izneo misljenje. Ukoliko se pogleda bilo koji sajt koji okuplja trudnice i porodilje, moze se videti koliko korisnici ovog zakona nalaze da je isti stimulativan. Pravilnici neophodni da bi se sprovodio zakon jos nisu napisani, prve uplate ocekuju da budu 20. septembra, forumi su puni besnih komentara o redovima i predaji dokumentacije.
    Zeni koja ima npr 200 k platu, drzava za godinu dana odsustva uskrati skoro 10k evra, koje je ta zena zaradila, za koje je platila doprinose u punom iznosu. A zasto? Po recima ministra, zato sto drzava nije kadra da uspostavi instrumente kontrole, pa da bi sprecila zloupotrebe ona ne vidi bolji nacin nego da uskrati od onoga ko postupa ispravno.
    Ovaj zakon nije dobar ni stimulativan. Ovaj zakon je blam i jasno priznanje drzave da neke stvari ne ume.
    Osim drzave i premijerke i evo sada NALED-a nema korisnika koji smatra da je stimulativan. A za zene sa preko tri prosecne plate je i kaznjavajuci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija