"Gradina na Jelici" od sutra u Muzeju Vojvodine

Izložba "Gradina na Jelici. Utvrđeni centar u Iliriku VI veka i višeslojno arheološko nalazište" otvara se u utorak, 31. jula u Muzeju Vojvodine, Dunavska 35.
Izložba je arheologa prof. dr Mihaila Milinkovića.
 
Izložbu je prvi put u svojim prostorijama, u manjem obimu, priredio Narodni muzej u Čačku 2014. godine povodom obeležavanja 30 godina arheoloških iskopavanja na lokalitetu Gradina na Jelici, da bi ona, sa gotovo dvostrukim brojem eksponata, bila prezentovana u Galeriji SANU tokom proleća 2017. i u Narodnom muzeju u Kraljevu u oktobru iste godine.
 
Pred publikom u Novom Sadu će se naći 507 eksponata uglavnom iz fonda Narodnog muzeja u Čačku koji su grupisani hronološki, tematski i prema nameni - od onih vezanih za istorijat istraživanja, do nalaza praistorijskog, rimskog, ranovizantijskog i ranosrednjovekovnog perioda.
 
Gradina na Jelici se istražuje u okviru naučnoistraživačkog projekta Filozofskog fakulteta u Beogradu, pod rukovodstvom prof. dr Mihaila Milinkovića, autora izložbe i sa finansijskom podrškom Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije.
 
Izložba će u Muzeju Vojvodine biti otvorena do 31. avgusta.
 
Otvaranje je u 12 časova.
  • Sava

    31.07.2018 07:09
    Fascinantno nalazište koje još puno toga treba da otkrije, današnji Čačak ima tri crkve na području grada, a na Gradini je bilo pet. Ne znamo čak ni ime naseobini, mahom zato što su komunisti rimske natpise koristili kao tucanik za put Čačak - Goračići.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič