Jedna Nušićijada održana sinoć u Beogradu, druga od 24. avgusta u Ivanjici

Beta 19.08.2018

Festival "Nušićijada" u organizaciji udruženja Kudes održana je sinoć u Beogradu, a iz opštine Ivanjica najavili su da će ta manifestacija biti održana u Ivanjici od 24. do 26. avgusta.

Kako je rečeno na sinoćnoj "Nušićijadi", koja je umesto u Ivanjici održana u Beogradu, gradska vlast Ivanjice izbacila je iz organizacije udruženje Kudes, koje je 2008. godine prikupilo oko 4.000 potpisa za ponovno uspostavljanje tog festivala.

Beogradskoj "Nušićijadi" prisustvovao je veliki broj građana, umetnika i javnih ličnosti.

"Ne mogu nam odrediti šta mislimo i osećamo i čemu se smejemo. Duh se ne može kontrolisati. Smeh ostaje poslednja odstupnica slobodnog čoveka. Humor je, baš kao i Nušić, neulovljiv. Ide zemljom, a senka mu nebom, kako reče jedan naš veliki pesnik", naveli su iz Kudesa.

U prvoj debati "Prognani, a slobodni", učesnici - književnik Petar Arbutina, glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk i direktor izdavačke kuće Klio Zoran Hamoviuć govorili su o cenzuri i autocenzuri u Srbiji, odnosu prema mladima i ocenili da se ljudi sete Branislava Nušića, kada im se njegova dela ponove.

Glumci Petar Božović, Radoslav Rale Milenković i Tihomir Stanić govorili su stihove, odlomke iz tekstova i fragmente monodrama.

Sinoć je otvorena i izložba "Karikature naših života" Predraga Koraksića Koraksa i Dušana Petričića, a bile su i izložene i karikature na kojima je predstavljen pisac Branislav Nušić.

U muzičkom delu nastupio je kvartet Vonder string (Wonder strings), održan je Džez džem kvintet sešn (Jazz jamm quintet session), a svoj nastup imao je Đ Prodavac meda, kao i orkestar "Mačkov bas".

Kako je objavila Radio-televizija Srbije, prema najavama opštine Ivanjica, "Nušićijada 2018" biće održana od 24. do 26. avgusta.

Opština Ivanjica saopštila je da postoji samo jedan festival "Nušićijada" i da njega organizuje opština u saradnji s Turističkom organizacijom i Domom kulture i da "Nušićijada" pripada isključivo građanima Ivanjice.

"Udruženje građana KUDES učestvalo je u njenoj obnovi i bilo deo same organizacije sve do trenutka kada je glavni finansijer - opština Ivanjica, zatražila aktivnije učešće u kontroli trošenja novca, koga uredno opredeljuje i obezbeđuje svake godine za pripremu i realizaciju festivala iz sopstvenog budžeta", navodi se u saopštenju.

"Nušićijada" je osnovana 1968. godine kao festival filmske komedije, a ugašen je 1973. godine. Festival je ponovo pokrenut 2010. godine. 

(Beta, 08.19.2018)

Ivanjica »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »