U Kragujevcu uskoro novi državni Data centar 1Foto: www.wikipedia.org / By Струјајое

U Kragujevcu bi dogodine, prema zvaničnim najavama, trebalo da počne izgradnja novog državnog Data centra koji će, kako se tvrdi, biti čak pet puta veći od postojećeg u Beogradu.

Radi se o projektu Vlade Srbije, u čiju realizaciju će, iz republičkog budžeta, biti uloženo 30 miliona evra. Data centar u Kragujevcu gradiće se na lokaciji, površine četiri hektara koja se nalazi neposredno iza upravne zgrade kragujevačkog Centra za strna žita.

– Reč je o objektu koji će se prostirati na 2.400 kvadrata, u kome će biti smešteni podaci svih građana Srbije, odnosno ministarstava, lokalnih samouprava i ostalih organa koji su pod ingerencijom Vlade Srbije, rekao je za sajt kragujevačke gradske uprave Danilo Savić, član Gradskog veća za informacione i komunikacione tehnologije, elektronsku upravu i „Pametan grad“. Ideja projekta je, napominje, da se podaci pored centra u Beogradu, nalaze na još dva mesta, kako bi bili sigurniji.

– Kragujevac je posle šest meseci analize izabran u konkurenciji više gradova u Srbiji. Najpre, ovo je univerzitetski grad, potrudili smo se da nađemo lokaciju koja će zadovoljiti jako visoke standarde tog centra u pogledu bezbednosti i sigurnosti, tako da smo ponudili čak pet lokacija. Pored toga, Kragujevac je prepoznat kao grad koji ima kadrove koji će moći tu da rade odnosno opslužuju veoma sofisticiranu i savremenu opremu, kazao je Savić.

Projekat je, prema njegovim rečima, u fazi izbora konsultanata, a prošle nedelje raspisan je međunarodni tender. Projektovanje objekta treba da bude gotovo do kraja godine, do kada će biti pribavljene i sve potrebne dozvole. Predviđeno je da izgradnja startuje početkom naredne godine, kako bi Data centar u Kragujevcu bio u punom kapacitetu već 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari