Autobusima još sa starih perona BAS

S. B. MILOŠEVIĆ

04. 09. 2018. u 22:15

Dok se ne sagradi objekat na Novom Beogradu, na putovanja će se kretati sa dosadašnje stanice u centru. Zidanje nove zgrade prekoputa "buvljaka" počinje u prvoj polovini 2019.

Аутобусима још са старих перона БАС

Foto T. Ćirić

BEOGRADSKA autobuska stanica će, u skladu sa ugovorom koji je BAS sklopio sa Gradom Beogradom, sa punim kapacitetom raditi na postojećoj lokaciji do završetka izgradnje nove autobuske stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu! Ovo, za "Novosti", potvrđuje Anđelko Mučibabić, direktor ovog akcionarskog društva, i navodi da je ova odluka doneta u skladu sa zaključcima Vlade Republike Srbije i dinamikom realizacije projekta "Beograd na vodi".

- Putnici u međugradskom, međunarodnom, turističkom i prigradskom saobraćaju će i dalje putovati sa postojećih odlaznih perona BAS - kaže Mučibabić. - BAS sada, u skladu sa zaključkom Vlade i u koordinaciji sa preduzećem "Beograd na vodi", a u skladu sa dobijenom privremenom dozvolom, premešta parking i dolazne perone sa pratećim sadržajima na prostor iza objekta autobuske stanice. Time se oslobađa prostor za izgradnju infrastrukture i objekata u sklopu "Beograda na vodi", uključujući i pripremne radove za izgradnju novog mosta preko Save.

Mučibabić podseća i da je BAS započeo gradnju nove stanice u Bloku 42, i da će pripremni radovi biti gotovi krajem septembra. Izgradnja peronskog prostora i parkinga za autobuse počeće kada se teren pripremi za dalju gradnju.

- Obim posla koji obavlja BAS, 365 dana u godini i 24 časa dnevno, ne može se realizovati sa privremenim i ishitrenim rešenjima i u improvizovanim uslovima. Dakle, nema opravdanja za postojanje privremenih autobuskih stanica. Postojeća će funkcionisati dok se ne izgradi nova u Bloku 42, a kada se to dogodi, stara će se srušiti, a svih 700 radnika će preći u novu. Gradnja nove stanične zgrade, orijentacione površine 13.000 kvadratnih metara otpočeće početkom iduće godine - kaže Mučibabaić i napominje da BAS finansira ceo projekat gradnje nove stanice na novom Beogradu.

BAS svakodnevno prihvata i otprema 22.000 putnika u 1.800 autobusa sa 41 odlaznim i šest dolaznih perona.

KONSULTACIJE

ANEKS autobuske stanice činiće "toplu vezu" između buduće autobuske i železničke stanice.

- BAS dosada nije konsultovan o sadržaju aneksa koji se gradi, ali ima interesa da on bude deo jedinstvene celine novog putničkog terminala - kažu iz BAS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Православац

05.09.2018. 07:55

Тај чија је идеја да се аутобуска и железничка станица из центра града премести на периферију је тотални имбецил.

MilaS

05.09.2018. 08:42

@Православац - ...zašto?...zna se kakav treba da bude centar...a kod nas decenijama hangari,oronule prizemljuše,autobuski i kamionski parkinzi...govorim o delu gde je bila železnička i autobuska stanica...fasade sivo crne od isparenja iz auspuha...i tebi to bilo lepše?...

dzordz

06.09.2018. 10:45

@Православац - mozda, ali ni pre nije bilo bolje. pesacke suboe, trke deda mrazova, biciklista, ples maturanata - zatvaranje centra bepograda be potrebe. visoki kameni ds ivicnjaci kao da smo u XIX veku!? poplocavanje centra grada bezlicnim kamenim plocama, unistavanje skvera kod pevca i cvetnog trga, zidanje ogromnog hotela usred knez mihajlove!? ima toga mnogo.

maggie

05.09.2018. 12:21

Mislim da necu vise autobusom u Bg. Trebace tri dana jahanja do centra! Ali, kako? Zbogom Beli grade!

veselnik

06.09.2018. 00:20

Izgradnja aneksa autobuske stanice u Bloku 42 počinje na proleće S. B. M. | 08. decembar 2017.| Za izgradnju kompleksa nove autobuske stanice u Bloku 42 ... odnedavno zadužen grad...Aneks autobuske stanice prostiraće se na 1.400 kvadrata. Novi peroni od novembra? S. B. M. | 17. avgust 2018.| Radovi na izgradnji dela autobuske stanice u bloku 42 biće završeni za manje od tri meseca. Aneks sa 1.200 kvadrata ispod Mosta na Adi... Izgleda da je budzet vec "olaksan" za 200 kvadrata!