Zašto fudbalske utakmice nisu bile posećene u Kraljevini Jugoslaviji? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Jugoslovenska dnevna štampa na današnji dan pre 80 godina pisala je dosta o pripremama rođendana Kralja Petra Drugog, koji se grandiozno najavljuje za 6. septembar.

Zašto fudbalske utakmice nisu bile posećene u Kraljevini Jugoslaviji? 2List Vreme međutim donosi i jednu zanimljivost iz sveta. Pod naslovom „Tri miliona za izvlačenje čudovišta iz Loh Nesa“ objavljena je vest da je u Londonu osnovano društvo koje za cilj ima da izvuče čudovište iz jezera Nes i preda ga naučnom institutu na ispitivanje.

Članovi tog čudnog društva, kako se dodaje, rešeni su da ne štede novac za taj posao i već su uložili tri miliona za pripremne radoce za izvlačenje čudovišta iz jezera. Međutim, taj plan je neobično uzbudio ser Mardoka Makdonalda, člana Gornjeg doma. On je Škotlanđanin i neobično je srećan što to čudovište privlači toliko pažnje stranaca.

„Zato je odmah objavio novinarima da će, u slučaju da se ma šta preduzme za izvlačenje čudovišta, odmah podneti jednu interpelaciju u parlamentu i tražiti državnu zaštitu čudovišta iz jezera Nes“, prenosi Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Pravda istog dana 1938. godine konstatuje da sportska publika sve manje posećuje fudbalske utakmice, a naslov je glasio: „Potrebno je što pre sniziti cene ulaznicama, kako se ne bi izgubilo i ovo malo publike koja još može da plaća“.

Zašto fudbalske utakmice nisu bile posećene u Kraljevini Jugoslaviji? 3Autor teksta podseća da su se sportski klubovi sve do nedavno pravdali da ne mogu da snize cene ulaznica, zbog previsokih taksi. Ipak, kada su takse ukinute, klubovi i dalje nisu snižavali cene i ućutali su se.

U članku se ističe da je na utakmicama i cena ulzanica za stajanje bila skupa i da bi se pojeftinjenjem omogućilo ljudima da se vrate na igrališta.

Tu je i vest o produženju radnog vremena u Francuskoj, odnosno 40-časovnoj radnoj nedelji, reportaža o Biogradskom jezeru, kao i informacija da su se pitanjem izvoza naše stoke u Grčku, koji otežavaju grčki trgovci, bavile dve konferencije stručnjaka u Skoplju.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari