Šarčević sa kineskom delegacijom o inicijativi "Pojas i put 2018“ 1Foto: Ministarstvo prosvete

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević razgovarao je u utorak, 4. septembra 2018. godine sa delegacijom iz Kine koja je organizovala svetsku turneju kineskih brendova u okviru inicijative „Pojas i put 2018“ čiji je cilj brže povezivanje Azije sa Evropom i Afrikom.

Šarčević je ocenio da ova inicijativa, između ostalog, predstavlja šansu da Srbija i Kina ojačaju saradnju i razmenu u oblastima kao što su kultura, ekonomija i trgovina, ali i obrazovanje i nauka. On je ocenio da je saradnja dve zemlje dobra u mnogim oblastima, ali i da postoji dosta prostora za proširenje obrazovne i naučne saradnje dve zemlje.

U okviru inicijative „Pojas i put“ organizovana je svetska turneja kineskih brendova koju je sponzorisala kineska kompanija Liten grupa. Karavan vozila marke Lend Rover krenuo je iz grada Vendžou na put 28. jula i posle 37 dana vožnje kroz 10 zemalja i pređenih 15.200 kilometra stigao je u Beograd.

Predstavnik Liten grupe Vu Kiang (WU Quiang) ocenio je da je ovaj projekat dobra šansa da Kina i Srbija ojačaju saradnju i razmenu u oblastima kao što su kultura, ekonomija i trgovina, kao i da se kineski preduzetnici bolje upoznaju sa investicionim okruženjem u Srbiji, ali i Evropi.

„Ovo je prvi deo projekta. Drugi deo su sajmovi u Vengdžou i Šagaju“, naveo je on. Kineska delegacija najavila je da će 26. oktobra biti održan sajam „Ekspo Vendžou“ na kome će Srbija imati priliku da u posebnom paviljonu od 90 metara kvadratnih predstavi svoju privredu i obrazovanje.

Kako je istaknuto na sastanku, u Vengdžou je ranije osnovana i Kancelarija za razvoj saradnje Kine i Srbije čiji je cilj da promoviše kulturnu i ekonomsku razmenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari