Zrenjanin: Postrojenje za prečišćavanje vode još uvek ne radi, investitor preti tužbom 1Foto: M. P.

Otvorenim pismom javnosti obratio se investitor zrenjaninskog prečistača vode, javnosti poznat kao “Grupa Zillio“ d.o.o., objasnivši da je odlučio da svoja prava brani i ostvari pred nadležnim sudovima jer postrojenje za prečišćavanje vode još uvek nije pušteno u rad.

Koga će tužiti iz saopštenja nije jasno, ipak navode da su spremni da postrojenje prodaju „ispod cene koštanja“. A koja je cena koštanja to javnost ne zna kao ni zašto bi pogon, za koji tvrde da valja, bio dat ispod cene.

-Fabrika je spremna za rad od avgusta 2017. i u nju je ugrađena oprema najpoznatijih svetskih proizvođača. Imajući u vidu razmere problema, pristali smo da prodamo fabriku i ispod cene koštanja pod uslovom da bude u dogovorenom i u vrlo kratkom roku. Svakim danom se troškovi gomilaju a datuma rešenja problema nema na vidiku. Spremni smo da svoja prava branimo na sudu – navode u Zilio doo, sa sedištem u Beogradu.

Najveće žrtve loših procena i postupaka zrenjaninske vlasti su građani Zrenjanina, smatra opoziciona Liga socijaldemokrata Vojvodine koja je zbog obraćanja javnosti investitora zatražila hitnu sednicu lokalnog parlamenta.

-Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina zahteva hitno sazivanje vanredne sednice Skupštine grada na kojoj će odbornici biti upoznati sa svim bitnim detaljima u vezi sa problemima sa funkcionisanjem postrojenja za prečišćavanje vode – navode u LSV.

U zrenjaninskoj javnosti ovaj investitor – koga čine Gruppo Zilio ogranak Beograd, Gruppo Zilio doo Novi Sad i Synertech doo Beograd koje zastupa Nenad Obradović – je odavno doveden u pitanje. Pre svega jer su firme osnovane pola godine do godinu dana pre zaključenja ugovora o gradnji zrenjaninskog prečistača bez referenci u poslovima sa vodom, zbog indicija da je ugrađivana oprema različitih a ne samo italijanskih proizvođača, počev od danskih do kragujevačkih delova kao i zbog činjenice da je ceo projekat kreiditiran i prezadužen, dalje da ne može, po važečim zakonima, da dobije dozvolu za rad. Poslednja cifra koja se spominje je 8 miliona evra, koliko je “investitor” naveo da košta postrojenje koje već godinu dana ne-prečišćava zabranjenu zrenjaninsku vodu. Nejasno je i da li je bilo pregovora u Vladi Srbije o otkupljivanju fabrike i ko bi sad trebao da razreši “zrenjaninski čvor”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari