Дугове „Минел Лукса” нема ко да плати

ЗРЕЊАНИН: Привредни суд у Зрењанину донео је решење о ликвидацији предузећа за производњу и трговину “Минел Лукс” из Војводе Степе, у општини Нова Црња. Ни прва ни последња ликвидација, али ова завређује пажњу. Ово предузеће, наиме, Војвода Степу није ни видело, а по свему судећи, никада није ни мислило да је види.
zrenjanin sud, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Основано као “Кале ауто” Београд 2008, три године касније је променило оснивача и седиште. Београдско седиште премештено је у Војвода Степу како би искористило повољна средства која је неразвијеним подручјима давао Фонд за развој Војводине. Предузеће је регистровано да се бави производњом опреме за повезивање жица и каблова.

И од Фонда, односно Српске банке, ово предузеће које никад у Војводи Степи практично није ни постојало, добило је 800.000 евра. За тај новац купљена је пословна зграда у Новом Саду, у улици Петра Кочића 15.

И оснивачи су углавном из Новог Сада - Даринка Марковић из Сремске Каменице са 31 одсто, Трипо Марковић и Максим Војновић из Новог Сада са по 10 одсто и Дарко Марковић из Босне и Херцеговие са 49 одсто капитала.

Производње у Војводи Степи никад није било. Али, ни пословања, опреме, запослених, печата, ни пословне документације. Предузеће је у блокади 1.097 дана на износ од 205.860.993 динара.

Захтев за стечај поднела је Агенција за осигурање депозита ком је “Минел Лукс” остао дужан 89,1 милион динара. Како је констатовано да нема одакле да се наплати, Агенција је пристала на ликвидацију.

Иако је стечајни поступак трајао само неколико месеци, ипак су направљени трошкови: судски, они стечајног управника, књиговодствене агенције… Сасвим је сигурно да их неће платити дужник јер нема одакле.

        Ж. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести