Za "Žikinu šarenicu" pola miliona dinara 1Foto: Stanislav Milojković

Za emitovanje popularne Žikine šarenice tokom Leskovačke roštiljijade, uključujući prateće sadržaje i samu realizaciju emisije, Grad Leskovac je iz budžetskih rezervi izdvojio gotovo pola miliona dinara.

S obzirom na to da gradonačelnik ima pravo da odluči kome će dodeliti novac iz rezervi, mimo konkursa i javnih nabavki, ostaje nejasno zašto je baš popularna emisija, odnosno televizija Pink dobila toliki novac. Građani Leskovca postavljaju pitanje da li su ta sredstva mogla da budu opredeljena u druge svrhe, tamo gde su potrebnija, ali su ostali bez odgovora jer gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović nije želeo za naš list da objasni zbog čega je doneo baš takvu odluku.

Saša Paunović, predsednik opštine Paraćin, kaže za Danas da je formalno moguće finansirati ovakvu vrstu programa preko, na primer, turističke organizacije, čime bi se pravdala promocija grada. Drugo pitanje je, dodaje, da li je to racionalno i ispravno.

– Ako su sredstva uplaćena mediju onda to može biti sporno jer se finansiranje medija može sprovoditi samo preko javnog konkursa. Medijske usluge ne bi trebalo da budu drugačije isplaćivane sem kroz javne nabavke – ističe Paunović.

Vladimir Gajić, predsednik Advokatske komore Beograda, kaže za naš list da treba imati u vidu da je krađa po zakonu autentični srpski proizvod.

– Iz famozne budžetske rezerve plaća se direktno, bez javnih nabavki. To se vodi kao donacija koju može da odobri predsednik opštine ili gradonačelnik – objašnjava Gajić.

Perica Gunjić, glavni urednik Cenzolovke, ocenjuje za Danas da takvo izdvajanje iz budžeta nema veze ni sa zakonom ni sa moralom.

– Reketiraju se, u stvari, građani, koji preko opštinskih i gradskih budžeta plaćaju jednu naprednjačku televiziju i voditelja koji je bio na listi SNS-a na izborima u Beogradu. I to dok je radio na javnom servisu, pa su naprednjaci i na taj način koristili RTS za promociju svojih kandidata. Ali moral svakako nije nešto o čemu bi dotični voditelj i Željko Mitrović brinuli. Pink isključivo služi naprednjacima za propagandu i hajke protiv svih onih koji nešto zucnu protiv Vučića, što ovi bogato nagrađuju dajući privatnoj televiziji brdo državnih para kroz kredite za izvoz – prema podacima CINS-a, više od 10 miliona evra – ističe Gunjić. I to im, dodaje, nije dosta, već od gradova po Srbiji, koji nemaju ni za svoje građane, uzimaju novac.

– Izračunajte koliko godišnje oni uzmu iz budžeta ukoliko u jednom gradu za jednu emisiju uzmu više od pola miliona. Neka taj Živorad građanima Leskovca i drugih gradova o koje se grebe najpre objavi koliko mesečno zarađuje, imaju na to pravo, kad mu već pomažu novcem iz budžeta – smatra Gunjić.

Pravnik Veljko Milić rekao je za Južne vesti da nije jasno koje su usluge plaćene Pinku, jer u ugovoru nije definisan osnov plaćanja, niti precizirano šta Pink treba da uradi za taj novac.

Cifre

Iz Leskovca je, povodom održavanja „Roštiljijade“, 1. septembra emitovana „Žikina šarenica“. Realizacija emisije sa PDV-om je koštala 342.000 dinara. Iz budžetske rezerve plaćeno je i ozvučenje, kao i smeštaj za 62 člana tehničke ekipe. Ozvučenje je koštalo 73.000 dinara, a ugovor je sklopljen sa firmom Music stop pro iz Beograda. Rezervacija smeštaja u ugostiteljskoj radnji Božidar Cakić PR iz Vlasotinca koštala je 124.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari