Ulaze u Bor, a sada idu na Čukaru peki

Lj. TRIFUNOVIĆ

05. 09. 2018. u 10:48

Kineska kompanija "Ziđin" koja je izabrana za strateškog partnera borskog basena zainteresovana i za vlasništvo "Nevsuna". Ponudili 1,41 milijardu dolara za sve akcije kanadskog giganta

Улазе у Бор, а сада иду на Чукару пеки

Nalazište "Čukaru peki", Foto D. Milovanović

KANADSKA kompanija "Nevsun", vlasnik istražnih prava nad nalazištem bakra i zlata "Čukaru peki", kod Bora, i kineska kompanija "Ziđin", koja je nedavno postala strateški partner Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) "Bor", objavile su u sredu da će kineska firma ponuditi 1,41 milijardu dolara za preuzimanje svih emitovanih akcija "Nevsuna".

Odbor direktora "Nevsuna" predložio je svojim akcionarima da prihvate ponudu kineske kompanije, a da odbiju ponudu švedskog "Lundina", koji je za kanadsku kompaniju ponudio 1,2 milijarde dolara.

- Ova transakcija predstavlja odličan ishod za naše akcionare, a rezultat je rigoroznog i konkurentnog globalnog procesa koji ima za cilj stvaranje maksimalne vrednosti za sveukupne deonice u opticaju kompanije "Nevsun" - kazao je Ijan Pirs, predsednik Odbora direktora kompanije "Nevsun". - "Ziđin je dokazana rudarska kompanija sa tržišnom kapitalizacijom od 10 milijardi američkih dolara i uspešno izvršenim međunarodnim transakcijama. Odbor jednoglasno preporučuje da akcionari kompanije "Nevsun" ponude svoje deonice i prihvate ovu ponudu kako bi primili značajnu vrednost koju predstavlja.



Čen Đinghe, predsednik kompanije "Ziđin", istakao je da je "Nevsun" izuzetna rudarska kompanija, koja uz istražno pravo u "Čukaru peki", koje sada građani zovu "Čukaru Peking", poseduje i rudnik cinka "Biša" u afričkoj Eritreji.

- U Srbiji na projektu "Čukaru peki" nameravamo da brzo razvijamo gornju zonu i u njoj otpočnemo proizvodnju, kao i da nastavimo da unapređujemo i definišemo prvoklasne potencijale donje zone tog ležišta - kazao je predsednik "Ziđina".


ANTIĆ: VAŽNA TAČKA ZA INVESTICIJE

UZIMAJUĆI u obzir da je Ziđin izabran za strateškog partnera RTB Bor, to što je ovaj gigant uputio ponudu "Nevsun" je za Srbiju dobra poruka. To je dobro za Srbiju, razvoj srpskih rudnika i borskog regiona - naglasio je u sredu Aleksandar Antić, ministar energetike i rudarstva.

On je rekao da to pokazuje koliko je naša zemlja važna tačka u njihovim investicionim planovima i koliko oni ozbiljno planiraju da ostanu dugo u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

amigo

05.09.2018. 11:12

sad su kompletirani,,imaju i bakar i zlato,,kad bi uspeli daim prodamo ,,trepcu,,oslobodili bi kosovo,,jer de se kinezi nasele sve drugo bezi,,

Crni Gruja

05.09.2018. 11:17

Koja je i kolika korist za Srbiju od ovog posla. Kanadjani prodali Kinezima a gde smo tu mi Srbi.

Aleksandar

05.09.2018. 15:40

@Crni Gruja - Kao i kod svih ostalih drzava, i nasa treba da se pronadje u porezima/rentama, a ne u profitu. Koristi koje Srbija ima od proizvodnje bakra su sledece: Porezi i doprinosi po radniku, socijalni mir velikog broja radnika i porodica, jacanje valute, smanjnje spoljno trgovinskog deficita, dobar deo profita ide u reinvestiranje/odrzavanje koje mahom rade domace firme. Jedina mana je gubitak profita(u iznosu od 63%), ali RTB je godinama ionako pravio gubitke.

Kurjak

05.09.2018. 11:26

Sve sto je vredelo prodade se ,od onoga 5-Oktobra na ovamo samo srljamo u propast ,i cutimo ,dokle videce se?Nisam bio pristalica Milosevica ali sada kad pogledam njegov zadnji govor pred one izbore ...vidim da je bio u pravu i stidim se sto sam bio zaveden i zaludjen,e sad ...udrite ali makar se pre toga pogledajte u ogledalo i recite dje ovo idemo sa ovima..

posmatrac iz daleka

05.09.2018. 12:23

@Kurjak - Pitanje za strucnjaka. Kada i sa kojim sredstvima mi bi mogli da pocnemo sa eksploatacijom tog bogadstva. Mozda 3075 god. ili mozda i kasnije. To sto ce tu biti zaposleno 5 i vis hiljada radnika nije vazno , Sto bi dug od milijardu $ trebali da vratimo - nije bitno.....Raspitajte se prvo o temi koju hocete da kometarisete, pa zatim napisite nesto sto "pije vodu" !!!

Aleksandar Stojanovic

05.09.2018. 11:32

Ocekivani razvoj situacije. Kupili su RTB, i kupili su nalaziste sa najvecim koncentratom bakra i zlata. Dobra stvar je sto su zaokruzili proces proizvodnje, jer sad imaju sve za preradu navedenih ruda. Losa stvar je sto su izbacili svu konkurenciju, i sad Kinezi diriguju i platu i sve ostalo.

r

05.09.2018. 12:00

najbogatije na svetu i prodato budzasto ? ili za sitan mito ? pa to nema vise ni u africi, afrika je postala pojam za srbistan

Bonaparta

05.09.2018. 12:23

Dobro je da se resio problem Bora, ali niko vise ne pominje koncesiju za aerodrom. Nime do juna je trebalo da bude uplaceno 520 miliona ako se ne varam za preuzimanje aerodroma. Nigde ne procitah da se to i dogodilo.

Serbia forever

05.09.2018. 12:26

Naši političari su sve uništili i pokrali, pa ne najbolje rešenje dati Kinezima!

Dejan Stanojlovic

05.09.2018. 13:06

Kako ja razumem ovu " privatizacionu matematiku" oko RTB Bora transfer iz Kine via Serbia from Kanada je MILIJARDU I 410 MILIONA DOLARA. Od toga budzetu ide 20 odsto ili 282 miliona dolara, jer ima tu drzava "trosak za papire", a preostalih 38 miliona dolara ide potpisniku ugovora sa Zi Jingom, a pretpostavlja se da ce to potpisati AV. To je doduse manje od 44 miliona dolara koliko smo mi mislili, ali i dalje velika cifra da je podele dvojica ljudi za svoje lokalne politicke potrepstine.

Petar M

05.09.2018. 13:35

Kurjak. Dobrim delom si upravu, dok si ti bio protiv Milosevica, ovi su sa svojim saveznicima skovali plan za svoj dzep, Srbija u EU, nato, sve u privatne ruke. Tada je krenulo I nema nazad. Sreca je sto posle kise , sunce grane.

TRex

05.09.2018. 14:00

Trenutna cena akcija Nevsun Resources Ltd. se kreće oko 5$, a kinezi su ponudili 6$ po akciji, tako da će se verovatno zaključiti transakcija.

Boza Bogdanovic

05.09.2018. 15:57

Aforizam, koji sam objavio pre 12 godina u Slobodnoj Evropi: Navali narode, rasprodaja, kineske majice, tajvanske patike i Hajduk-Veljkova Krajina. Boza Bogdanovic, Bor

Hajduk Veljko

06.09.2018. 10:57

Ako vec mora da se prodaje,a na zalost mora,onda je za Srbiju najbolja opcija Kina.Jako je bitno da nam Kina,pored toga sto postaje sve bitniji politicki partner,postane i bitan investitor.