Вељо Илић представља нову организацију: Србија никад није могла да направи резултат без јаке деснице 



 
Вељо Илић представља нову организацију: Србија никад није могла да направи резултат без јаке деснице
Trenutno na sajtu: 481       |       Podeli:
05.09.2018 | 0 коментар(а)



Када је пре десетак дана председник Нове Србије Велимир Илић најавио да ће средином септембра бити представљена нова десница

на политичкој сцени Србије, у којој ће саветодавну улогу имати књижевник Матија Бећковић и црквени великодостојници Амфилохије Радовић и Атанасије Јефтић и да чекају одговор Војислава Коштунице, јавност је била изненађена. Неко се радовао, неко је одмахивао главом, али највећу пажњу изазвала су имена која су поменута да би се могла обрети у тој организацији.

Да ли ће саветодавну улогу имати академик Матија Бећковић, митрополит црногорско-приморски Амфилофије Радовић, бивши председник СРЈ и премијер Србије Војислав Коштуница, како се и зашто дошло на ту идеју, о Савезу за Србију, као и да ли ће бити простора за сарадњу са њима Веља Илић одговорио је у интервјуу за Еспресо.

Посебно интригантно је што се појавила информација да је академик Марија Бећковић то демантовао, а Илић на то каже да је разговарао са многим људима који имају низ предлога за решење проблема који муче Србију, а највише питање Косова.

-Недавно смо имали састанак на коме је био и Бећковић и његова идеја и његова прича је изванредна. Амфилохије Радовић, митрополит црногорско-приморски, је чудо од човека. Он је толико образован, толико добро познаје проблеме у Србији, Црној Гори и веома је битан. Ми смо се окупили за ту десницу.

Ту је и једна екипа незадовољних радикала која је изашла од Шешеља на челу с Банетом Ђокићем, затим многи који су бивши посланици и тако даље, инсистирано је на томе да нађемо неко заједништво, затим ова екипа Крајишника из Војводине, Удружење Динара, Дрина, Дунав, онда за мене и– нтересантни млади који су направили Удружење Живим за Србију.

Међу њима је докторка Јована која се доста експонирала у неким опозиционим деловањима, затим Немања који такође води једно Удружење Младих у Београду и многи људи који су ту дошли – Удружење Монархиста Србије, Српски четнички покрет тражио је да ту дође, Удружење Равногорци, локална удружења из многих градова. Настала је идеја да разговарамо, да направим савет, али погрешно су и Матију питали „да ли ће он бити у странци Веље Илића саветник“, јер Матија није страначки човек.- рекао је Велимир Илић.

Што се тиче Војислава Коштунице има добра решења, добра виђења, јер је то човек са изузетно великим искуством, али он не жели да се бави политиком и то је његова одлука и Не треба Коштуницу оптерећивати, он не жели да се бави политиком и то је његова одлука, рекао је Илић.

– Коштуница је велики патриота и он увек жели да посаветује. Кад се с њим разговара, има шта и да се чује. Исто тако и с Матијом. Не треба сад то злоупотребити. Матија не би био неки страначки човек. Ја сам с њим разговарао, с људима који су најумнији да мало помогну саветодавно, да се не праве неке грешке које су се годинама правиле. Србија губи свој идентитет, јер јој се све наређује споља. Меркелова разговара телефоном с Трампом и договарају се телефонски „шта ће да се уради у Србији и шта треба да се уради“. Пита ли се та Србија, ко су ти људи у Србији који одлучују. Ми овде, као ударну вест, дајемо „Меркелова разговарала с Трампом телефоном и све су се договорили“. Пита ли неко нас?!

На питање да ли то значи да ће у новој десници Матија Бећковић, Амфилохије Радовић и Коштуница саветовати из сенке?

– Ако хоће да помогну саветима, али не да их неко политички ангажује, да иду на скупове, да воде пропаганду… Има ту младих људи. И ја желим више саветодавно да помажем. Поштено, имам много искуства у томе свему, а има ових младих људи који су стварно образовани, само их треба научити да неке грешке не направе, да не губимо време у одређеним пословима који су неопходни Србији. Замислите где то Србија иде и где ће да дође. Зато нам треба национална стратегија и сви који могу да помогну треба да помогну.- каже Веља ИЛић.

Он каже да му не треба никаква функција и да је био министар у разним владама. Илић је рекао да жели да Србија буде нормална држаава у којој ће да остану да лепо живе  деца.
Да ли ће бити простора за сарадњу са Савезом за Србију? Илић: Са свима треба сарађивати да се неки проблем реши, али врло коректно у томе.

На питање да ли га је звао Ђилас, каже:

– Не. Разговарао сам с неким другим људима који су у Савезу. Неке сам подржавао на председничким изборима, али прича није кренула најбољим током. Сећам се, пошто имам велико искуство, радио сам и правио сам тај ДОС, водио те промене и 5. октобар, знам како смо то радили и како то треба да се ради. Рекли смо: „људи, ако хоћемо победу морамо да се окупимо око човека кога народ прихвата и који може да победи, то је тада био Војислав Коштуница.-додаје Илић.

-Нама не треба излазак, ко је главни, да причамо причу. Нама треба победник“. Према томе, мени се не свиђа варијанта да неко изађе на изборе и каже, ево ми ћемо узети педесет мандата. Шта то значи? Да ће Вучић и ова екипа и даље владати, ми ћемо узети педесет мандата или двадесет одсто или већ нешто. Нама треба победа. Ми мора да победимо. Ова Србија не иде у добром правцу. Екипа која је у Влади – министри нису способни да направе резултат. Нису способни да реше ниједан проблем, што се и показује. Проблем Косова за последњих шест година није мрднуо.

А да ли ће бити простора за сарадњу са Савезом за Србију, одговорио је да са свима треба сарађивати да се неки проблем реши, али врло коректно у томе и додао да Србија никад није могла да направи резултат без јаке деснице.

-Ова грађанска опција, ја пратим већ 27-28 година како сам активно у политичком животу Србије, 25 година сам радио у Републици Србији на разним функцијама као народни посланик, као градоначелник и као министар, на највишим државним функцијама и никад се није десило да је та грађанска опција прешла двадесет одсто. Десница је увек била покретач промена.- објаснио је Илић и додао је да су коалицине владе добре, где једни друге контролишу, где једни другим постављају задатак.

„Био сам у влади са Динкићем. Исти овај цео Динкићев тим је сад и код Вучића, али они раде шта им Вучић каже, а тад није било тако. Ми смо се договарали, сатима смо расправљали око неке одлуке и онда Динкићу јасно кажемо: „ако ово не прође, пада Влада“.објашњава Илић за Еспресо.

Због кобне грешке је пала она Влада у којој смо били Коштуница и ја
Решење за Косово постоји

– Овим путем да се реши Косово, да вам неко споља реши, да да зелено светло и да се обилазе светске престонице у потрази за решењем, не води ничему. Проблем Косова треба да се реши у Србији. Косово је окупирано од међународних снага. Косово је по Уставу Србије чланица Уједињених нација, легитимни део у Србији. Косово није независна држава. Косово покушава да постане независна држава, али излази из оквира Србије.

Нико нама није могао да натури ЕУЛЕX, него смо ми сами на Влади донели одлуку и у парламенту је потврдили да ЕУЛЕX уђе у Србију. То је била кобна грешка Србије. Али, због тога је и пала она Влада у којој смо били Коштуница и ја. Косово сад треба једноставно да се реши на начин да ЕУЛЕX, његово увођење и та одлука да се поништи. ЕУЛЕX је обећао да ће решити питање убистава на Косову, но тога неће бити, посебно политичка убиства – тога има колико год хоћете. Ниједно није решено. ЕУЛЕX је обећао да ће да реши Заједницу српских општина, да ће бити потпуно независна целина са својим буџетом, а не по Уставу Косова, непостојеће државе. Како сад можете да решавате проблем по Уставу непостојеће државе. Манипулише се да се Косову да нека столица. Каква столица?

,,Косово мора да се врати у оквире Савета безбедности, имамо велику заштиту Кине и Русије и да ће то да буде решено на најбољи и на најкоректнији начин. Значи, мора да се пониште ове одлуке у Еулексу мора да се опозову и да се објасни да је ово озбиљно питање о границама Србије коју мора да решава Савет безбедности, а не Европска унија која гледа лично свој интерес шта ће да добије или неко гледа где ће да добије базе, кога ће да добије, колико ће одређени политичари за кампању да добију новца и како то да покрију и у Србији и да нађу српске политичаре да им то покрију да би једноставно имали покриће пред онима који су вршили донације", каже Веља Илић.
Зашто не постоји став Владе Републике Србије о Косову?

Он наводи и да је у почетку када су направили владу имао изванредну сарадњу с Вучићем и да је то трајало неколико месеци,  и да су цео систем се распао, када су се одједном променили људи који су били око Вучића и Томислава Николића, сви су нестали и сам Николић је нестао.

,,Ја никад нисам могао да замислим да ће ту да буде Брнабићева, цела ова екипа која је дошла, ја не могу да замислилм да ће ту да буде Весић, Синиша Мали, Триванка, али шта да радите, то је то", резимира Илић.

,,Желим да ова држава уђе у један нормалан систем институција које ће радити свој посао. Па, зашто сада сви расправљају о Косову у телефонским разговорима и у личним разговорима и у контактима само наш парламент о томе не расправља.Никад није српски парламент отворио расправу, људи шта да радимо, ајде да чујемо, ви сте посланици хоћете ли да станете иза овога или нећете. Сви мора да се изјасните појединачно, да заузмемо некли став. Да кажемо српски парламент је донео ту и ту одлуку. Зашто влада није донела ту одлуку, ово је став Владе Републике Србије, разумете?", каже Велимир Илић.

ГЗС / Јутарњи ГЛАСник




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.294.786 посета
Тренутно на сајту: 482 посетилац(a)