BELA KUĆA: Vudvordova knjiga o Trampu je potpuno izmišljena! To je osveta bivših saradnika ljutih što su popili otkaze!
Foto: AP

BRZ ODGOVOR

BELA KUĆA: Vudvordova knjiga o Trampu je potpuno izmišljena! To je osveta bivših saradnika ljutih što su popili otkaze!

Planeta -

Bela kuća je odbacila istinitost knjige Boba Vudvorda, dobitnika Pulicerove nagrade koji je učestvovao u otkrivanju afere Votergejt, u kojoj se opisuje mahnita borba visokih savetnika američkog predsednika Donalda Trampa da ublaže već donesene predsednikove ekstremne političke odluke ili spreče sprovođenje odluka koje je doneo impulsivno.

Knjiga "Strah: Tramp u Beloj kući", za koju Vudvord kaže da je zasnovana na intervjuima, beleškama sa sastanaka, ličnim dnevnicima i vladinim dokumentima, donosi mučan portret neobrazovanog, koleričnog i paranoičnog predsednika kog njegovi ministri i saradnici stalno pokušavaju da kontrolišu da se zemlja ne bi našla u gadnoj situaciji.

"Ova knjiga nije ništa drugo nego izmišljene priče, mnoge od njih izmislili su bivši nezadovoljni zaposlenici, kojima je rečeno da ocrne predsjednika", rekla je portparolka Bele kući Sara Sanders.

Vudvord u knjizi opisuje čestu frustraciju šefa osoblja Bele kuće, Džona Kelija, koji je tradicionalno najbliži predsjdniku u "zapadnom krilu". Keli je, navodno, zbog Trampove nepredvidljivosti i nerazumevanja globalne politike često dobijao "nervni slom". Navodno je jednom na sastanku rekao za Trampa: "On je idiot. Ništa mu se ne može objasniti. Ne znam šta tu radimo. Ovo je najgori posao koji sam ikada imao."

Poznati novinar je takođe napisao da je Tramp, posle hemijskog napada u aprilu 2017, koji se pripisuje sirijskoj vlasti i predsedniku Bašaru al Asadu, pozvao ministra odbrane, generala Džejmsa Matisa, i rekao mu da želi da ubije Asada.

"Ubićemo ga. Idemo! Idemo unutra i pobijmo ih!", navodno je rekao Tramp, a Matis je odgovorio da će se odmah baciti na to, spustio slušalicu i svom pomoćniku rekao da neće uraditi ništa od toga i da će biti mnogo odmereniji.

Nova knjiga Boba Vudvorda treba da bude objavljena 11. septembra.

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track