"Ciđin" spreman da preuzme kanadski "Nevsun"

Kineska kompanija "Ciđin majning" ponudila je 1,41 milijardu dolara za preuzimanje rudarske kompanije "Nevsun risorsiz", koja posluje u Srbiji posredstvom svog zavisnog društva "Rakita eksplorejšon" na projektu Čukaru Peki u Boru.

Obe strane su, kako je saopšteno iz "Nevsuna", sklopile konačni sporazum prema kojem će "Ciđin" izvršiti ponudu za preuzimanje svih emitovanih deonica i sveukupnih deonica u opticaju "Nevsuna" za šest kanadskih dolara po deonici u gotovini.

Ukupna vrednost ponude je 1,88 milijardi kanadskih dolara (1,41 milijardu američkih dolara).

"U Srbiji na projektu Čukaru Peki nameravamo da brzo razvijamo Gornju zonu i u njoj otpočnemo proizvodnju, kao i da nastavimo da unapređujemo i definišemo prvoklasne potencijale Donje zone", izjavio je predsednik kompanije "Ciđin" Čen Đinghe.

Kineski rudarski div "Ciđin majning" je 31. avgusta izabran za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena "Bor" sa udelom od 63 odsto.

"Ciđin" će u RTB "Bor" uložiti 1,46 milijardi dolara uz obavezu investiranja 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, dok je 200 miliona dolara planirano za rešavanje "istorijskih dugova".

Odbor direktora "Nevsuna", kako je saopšteno, jednoglasno je preporučio akcionarima da prodaju svoje deonice i prihvate ponudu, koju tek treba da odobre nadležni kanadski i kineski organi, i koja podrazumeva kupovinu najmanje 66 odsto ukupnih "Nevsunovih" deonica u opticaju.

Odbor je takođe preporučio akcionarima da ostanu pri odluci o odbijanju neprijateljske ponude za preuzimanje koju je uputila kompanija "Lundin" 26. jula, a koja ističe 9. novembra ove godine.

Kompanija "Nevsun" se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije "Rakita eksplorejšon" i trenutno sprovodi projekat Čukaru Peki u Boru, na nalazištu bakra svetske klase koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju.

"Nevsun risorsiz" je 100 odsto vlasnik prava na istraživanje bakra na nalazištu Čukaru Peki – Gornja zona, i vlasnik je 60,4 odsto prava na istraživanje Čukaru Peki – Donja zona.

Čukaru Peki – Donja zona je zajednički poduhvat sa "Friport–Mekmoran eksplorejšon korporejšon" koji trenutno poseduje 39,6 odsto prava na istraživanje, a nakon završetka studije izvodljivosti "Nevsun risorsiz" će posedovati 46 odsto prava na istraživanje, a "Friport" 54 odsto.

Kompanija "Nevsun" upravlja i rudnikom Biša u Eritreji, koji se bavi proizvodnjom bakra i cinka.

"Ciđin" treba da preuzme "Nevsunov" rudnik bakra i cinka u Eritreji, a u našoj zemlji ćerku komaniju "Rakita" u Boru koja razvija nalazište bakra Čukaru Peki. U junu su počeli završne istražne radove koji vode otvaranju rudnika, posao vredan 600 miliona evra. 

"Za nas je posebno važno što i ovim poslom 'Ciđin' pokazuje koliko je Srbija važna tačka u njihovim investicionim planovima i koliko oni ozbiljno planiraju da na jedan dugoročan način ostanu upravo ovde u Srbiji", kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. 

Stručnjaci nisu iznenađeni potezima "Ciđina" jer iza njih stoji kineska država, koja je započela velike investicije u jugoistočnoj Evropi.

"Moralo se očekivati da će 'Ciđin' imati i velike ambicije da tamo gde uđe sa velikim investicijama. A ovo sada gde je ušla u Srbiju, odnosno u Bor, su velike investicije i da će tu nastojati da bude jedini igrač, u najmanju ruku glavni, a po mogućnosti jedini, a to je upravo ono što je 'Ciđin' i napravio", smatra specijalna dopisnica slovenačkog "Dela" za Aziju Zorana Baković. 

Detalji ponude kineske kompanije biće predstavljeni u cirkularnoj ponudi za preuzimanje koju će "Ciđin" narednih dana dostaviti pisanim putem akcionarima kompanije "Nevsun", najkasnije do 18. septembra.

Akcionari kompanije "Nevsun" imaće inicijalni period od 105 dana da ponude svoje deonice.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво