Nušiću opet izlivaju štap!

G. N.

05. 09. 2018. u 14:41

Raspisan tender za hitne intervencije na gradskim statuama i bistama na zahtev Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Do početka 2019. godine biće očišćene i sređene kamene i bronzane površine gde je to potrebno

Нушићу опет изливају штап!

Spomenik slavnom piscu na Trgu Republike / Foto Zoran Jovanović

ZAVOD za zaštitu spomenika kulture grada Beograda raspisao je juče javnu nabavku za hitne intervencije na statuama i bistama, koje se nalaze na teritoriji prestoničkih opština. Zainteresovani će moći da dostave ponude za ovaj posao do 17. septembra. Ukoliko sve bude po planu, do kraja godine obeležja će biti očišćena i obnovljena.

Spomenici u opštinama Stari grad, Palilula, Vračar, Zvezdara, Savski venac, Voždovac i Rakovica zasijaće posle obavljenog posla. Na spisku su brojna obeležja, a poslednji slučaj jeste oskrnavljena bista Branislava Nušića na Trgu Republike. Njegov štap, koji su nedavno na tri dela polomili huligani, biće opet izliven, sastavljen i vraćen na mesto.

- Hitne intervencije obavljamo jednom godišnje - kaže direktorka Zavoda Olivera Vučković. - Zakonska procedura treba da se ispoštuje, tako da posle otvaranja ponuda sledi period žalbe, nakon čega ćemo potpisati ugovor. Firma sa najpovoljnijom ponudom imaće rok od dva meseca da završi posao.

Prema tenderskoj dokumentaciji, radovi obuhvataju pranje, čišćenje i uklanjanje mikroflore sa kamenih i bronzanih površina spomenika. Takođe, oštećenja će biti sanirana "u tonu, obradi i materijalizaciji kompatibilnoj materijalizaciji kamena figura". Pobednik tendera će izmodelovati, a zatim izliti i ugraditi nedostajuće delove. Na kraju, vodoodbojna i aseptička zaštita biće naneta na svim površinama.

Zavod za zaštitu spomenika poveriće posao vajarima, restauratorima i radionicama specijalizovanim za radove na sanaciji kamena i bronze. Inače, da bi učestvovali u nadmetanju, ponuđači će morati da odgovore na dodatne uslove. Jedan od njih je obaveza da su u poslednjih pet godina u ugovorenom roku i kvalitetu izveli konzervatorsko-restauratorske radove na minimum deset spomenika ili spomen-obeležja izgrađenih od kamena. Drugi uslov je iskustvo u istom poslu, ali na pet statua od bronze.


OD ČUKUR-ČESME DO VUKA KARADžIćA

DUG je spisak obeležja koja će dobiti novi sjaj. Neka od njih su Čukur-česma, Vozarev krst, spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću, Ćirilu i Metodiju, Pašina česma i skulptura "Poziv na ustanak". Obnovljene će biti i stepenice sa ispisom ispred spomenika Ivi Andriću.

VESIĆ: ČUVAĆEMO AMBIJENTALNE CELINE

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da podržava zahtev građana Krunskog venca na Vračaru da se taj deo grada sačuva kao autentična ambijentalna celina. Vesić je na RTS-u istakao da je održao sastanak sa stanovnicima tog dela prestonice - Udruženjem Topolska, kom su prisustvovali predstavnici Društva za ulepšavanje Vračara i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada.Taj deo grada stavljen je pod zaštitu Zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji je inicirao i izradu plana detaljne regulacije.

- To će omogućiti da investitori koji žele da grade u istorijskim delovima Beograda, moraju da poštuju uslove koje će izraditi Zavod za zaštitu spomenika - najavio je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Bata

06.09.2018. 12:54

Zna se dobro ko to krade, kao i bakarne kablove i poklopce šahtova, a MUP uopšte ne reaguje! Da li tu postoji nekakav poslovni aranžman?