ANTIĆ O KOMPANIJI ZIĐIN: Dobra vest da su Kinezi dali ponudu za Nevsun
Foto: Beta MIloš MIškov

ponudili 1,41 milijardi dolara

ANTIĆ O KOMPANIJI ZIĐIN: Dobra vest da su Kinezi dali ponudu za Nevsun

InfoBiz -

BEOGRAD - Kompanija Ziđin, strateški partner za RTB Bor, najavila je kupovinu kanadske kompanije Nevsun, koja u Srbiji posluje preko preduzeća Rakita, a ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da je to dobro i za razvoj srpskih rudnika i Borskog regiona.

Ministar kaže da je ponuda tek upućena, da ona treba da bude analizirana, da je akcionari prihvate, zbog čega nije želeo da komentariše samu transakciju.

Kako je reč o dve svetski poznate kompanije, Antić objašnjava da se oba giganta nalaze na berzama i da posluju u okviru vrlo strogih procedura, te da, kako je rekao, nije prilika da se komentarišu takve kompanijske odluke.

Antić je naveo da je sama ponuda Ziđina još jedan dokaz koliko je ta kompanija u ekspanziji i razvija svoje projekte širom sveta.

"Uzimajući u obzir da je Ziđin izabran za strateškog partnera RTB Bor, to je za Srbiju dobra poruka", kaže ministar.

On je rekao da je za Srbiju posebno važno što ovim poslom strateški partner RTB Bora pokazuje koliko je naša zemlja važna tačka u njihovim investicionim planovima i da ozbiljno planiraju da u Srbiji dugo ostanu.

Imajući u vidu kvalitet ponude, Antić kaže da ona pokazuje da je Nevsun kao kompanija koja posluje u Srbiji snažna i moćna rudarska kompanija, koja ima veliku cenu.

"To dokazuje sve ono što smo pričali - da su u Srbiji prisutne velike i moćne rudarske kompanije iz celog sveta, koje imaju jake investicione planove", objasnio je.

Antić navodi i da je imovina kanadske kompanije vredna više od milijardu dolara, te podseća da Nevsun ima ozbiljne projekte i rudnike u Eritreji, kao i razvojne projekte u Srbiji.

"Ukoliko se taj projekat realizuje do kraja, i Ziđin zaista postane vlasnik Nevsuna, to je dobro za Srbiju i razvoj svih projekata u Borskom regionu, pre svega u vezi s bakrom i plemenitim metalima, koji se tamo eksplatišu", naveo je Antić.

Sve to, kaže Antić, a uzimajući u obzir da Ziđin planira da bude dugoročno prisutan u tom regionu, može kao rezultat omoguhciti sinergiju koja će biti značajna za čitavu istočnu Srbiju i rudarski posao u celini.

Govoreći o prenosu prava koje Nevsun ima na novog vlasnika, kaže da je reč o procedurama koje su potpuno jasno definisane našim zakonom i oni će pri tome biti u obavezi da poštuju naša zakonska rešenja.

"Ziđin je kupio Nevsun, Nevsun je vlasnik Rakita, a dozvole ostaju na Rakiti koja sada ulazi u vlasništvo Ziđina", precizirao je Antić.

Rudna renta, dodaje, takođe je predviđena zakonom i iznosi pet odsto od prihoda.

Kineska kompanija Ziđin Majning ponudila je 1,41 milijardi dolara za preuzimanje rudarske kompanije Nevsun Risorsiz, koja posluje u Srbiji posredstvom svog zavisnog društva Rakita Eksplorejšn na projektu Čukaru Peki u Boru.

Obe strane su, kako je ranije danas saopšteno iz Nevsuna, sklopile konačni sporazum prema kojem će Ziđin izneti ponudu za preuzimanje svih emitovanih deonica i deonica u opticaju Nevsuna za 6 kanadskih dolara po deonici u gotovini.

Ukupna vrednost ponude je 1,88 milijardi kanadskih dolara ili 1,41 milijardi američkih dolara.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta, Miloš Miškov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track