Đilas stavio opoziciju pod kontrolu 1

Konačno je formiran Savez za Srbiju koji su osnovali Dragan Đilas, Narodna stranka, Demokratska stranka, SNP Dveri, Zdrava Srbija, Levica Srbije, Zajedno za Srbiju, Pokret za preokret, Pokret Otadžbina i Udruženi sindikati Srbije Sloga.

Savez za Srbiju se već neko vreme u javnosti predstavlja kao nova opoziciona snaga. On, ne da nije nova snaga, već od deset osnivača, šest dolazi iz iste stranke, odnosno DS-a koja je dugo imala sve poluge vlasti, od lokala do parlamenta, od predsednika države do premijera i gradonačelnika Beograda. Tako da u tom kontekstu govoriti o nečem novom je najblaže rečeno čista manipulacija građana. Novi Savez sa starim licima je prepakivanje radi promene roka trajanja na ambalaži.

Ali ni u političko programskom smislu u Savezu za Srbiju nema ničeg novog, niti je on ideološki opozicion SNS-u. To je nacionalističko desničarski blok sa ostacima desnog krila nekadašnje Demokratske stranke. Približavanje Rusiji, odbacivanje evropskih integracija, čvršće povezivanje sa Republikom Srpskom, odbrana Kosova po svaku cenu, dodvoravanje Crkvi, nije li sve to činio i Vučić, a sada je to deo programa Saveza za Srbiju. I DS je dok je bio na vlasti imao u programu donošenje Zakona o poreklu imovine, kao što ga ima i Vučić. I nijedni ga nisu doneli, ni DS dok je bio na vlasti, niti SNS koji je trenutno na vlasti. Zašto bi ga sada doneo Savez za Srbiju na čijem se čelu nalazi bivši predsednik DS-a i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas?

Zoran Lutovac, predsednik DS-a, u javnosti se više puta pokušao ograditi od programa ponavljajući da se radi o „akcionom, a ne programskom Savezu“. S druge strane se postavlja pitanje, čemu onda program u 30 tačaka koji je i Lutovac podržao?

Možda je Lutovac podržao program, svestan kao profesor političkih nauka da Savez za Srbiju kao udruženje građana ni ne može da izađe na izbore, tako da je i taj taj program mrtvo slovo na papiru.

Sad se otvara pitanje kako uopšte Savez za Srbiju misli da izađe na izbore s obzirom da udruženja građana po zakonu ne mogu da izlaze na izbore. Osnivači udruženja građana Savez za Srbiju su kao što se može zaključiti fizička lica, političke partije, udruženja građana, sindikati, što je zakonom dozvoljeno, ali ne radi izlaska na izbore.

Zakonom je dozvoljeno da udruženja građana radi izlaska na izbore osnivaju grupe građana, tako bi se mogla napraviti grupa građana od udruženja koja čine Savez (Levica Srbije, Pokret za preokret, Zdrava Srbija, Zajedno za Srbiju, Pokret otadžbina, Sindikat Sloga). Ali s druge strane zakonom nije dozvoljeno stvaranje izbornih koalicija između političkih stranaka i grupa građana. Tako da se postavlja pitanje da li će gore nabrojana udruženja pristupiti već postojećim strankama ili su pomenuta udruženja, kako se već priča po gradu, baza za Đilasovu novu stranku. U svakom slučaju će izgubiti politički identitet ukoliko su ga uopšte i imala. U tom slučaju bi na izbore izašla koalicija Đilasove stranke, Narodne stranke, SNP Dveri i Demokratske stranke.

Bilo kako bilo, nema tu ni novih ljudi, ni novih ideja. Ali Đilasu je pošlo za rukom da opoziciju stavi pod kontrolu, ostaje samo da se još vidi za čiji račun.

Autor je producent

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari